Σημαντικά Νέα

Τριμερής Συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου & Ιορδανίας. Στο επίκεντρο Ανατολική Μεσόγειος, Προσφυγικό & Κυπριακό

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα βασικά θέματα της ατζέντας της δεύτερης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμμάν, περιλαμβάνει τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την κατάσταση στη Συρία, το Μεσανατολικό, το προσφυγικό, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β, θα συζητήσουν για την τριμερή οικονομική συνεργασία αναφορικά με έργα ανοικοδόμησης στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά και για τη συνεισφορά τους στον τομέα της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών, του τουρισμού και της ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί πως παράλληλα με τη Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί και επιχειρηματικό φόρουμ, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων των τριών χωρών.

Επιθυμία των Αθηνών μέσα από αυτή τη Σύνοδο είναι να καταστήσει σαφές την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και να συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας, η αναβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία, που αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας τη στιγμή που στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου ενισχύεται η μισαλλοδοξία και ο φόβος του διαφορετικού.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται στο Αμμάν από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς και τους υφυπουργούς Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο.

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

11.50: Διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

12.35: Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των κ.κ. Αμπντάλα Β΄, Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη.

13.35: Υπογραφή συμφωνιών. 13.45: Γεύμα που παραθέτει η Ιορδανική πλευρά στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες στο
https://www.tovima.gr