Σημαντικά Νέα

Τουρκικά ΜΜΕ: «Οι Έλληνες θα αποκτήσουν 30 δικά μας F-35 με αμερικανικό δανεισμό»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα flightglobal.com η Ελλάδα εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα αγοράς 30 αμερικανικών μαχητικών F-35, με σκοπό την αντικατάσταση των παλαιότερων F-16C/D, που επιχειρούν αυτή την στιγμή στην Πολεμική Αεροπορία.

Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι προκάλεσε την ανησυχία της Άγκυρας, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν εκτιμά πως η χώρας μας δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για μία τέτοια αγορά, θεωρώντας δεδομένο ότι η αγορά μαχητικού 5ης γενιάς δεν είναι εφικτή.

Ωστόσο, το αμερικανικό πείσμα να «ρεφάρουν» με κάθε τρόπο την τουρκική συμπεριφορά απέναντί τους, αποτελεί θετικό γεγονός για την Ελλάδα, καθώς οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες στην παραχώρηση μεγάλων διευκολύνσεων οικονομικής φύσεως, προσφέροντας ένα πλαίσιο μακροχρόνιας αποπληρωμής, ώστε να κρατήσουν σε καθεστώς πίεσης την Τουρκία, η οποία το τελευταίο διάστημα συμπεριφέρεται τελείως αντι-νατοϊκά, εξαιτίας της στρατηγικής σχέσης της με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η Ελλάδα φέρεται να αιτήθηκε από τη γνωστή αμερικανική εταιρεία «Lockheed Martin» μια συνολική προσφορά για 25 έως 30 μαχητικά αεροσκάφη F-35, με τη βασική προϋπόθεση της ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων με μακροπρόθεσμες πληρωμές, με σκοπό να παραμείνει η ελληνική πολεμική αεροπορία στα υψηλότερα επιχειρησιακά επίπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα αφορά στην επέκταση της δανειακής χρηματοδότησης για εξοπλιστικά ζητήματα σε χώρες – συμμάχους, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, με στόχο τη διατήρηση της αμυντικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον και της ευκολότερης πρόσβασης σε αμυντικό υλικό.

Τα περιβόητα Foreign Military Sales (FMS) προγράμματα συνιστούν μία μορφή βοήθειας, εξουσιοδοτημένης από την αμερικανική Arms Export Control Act (AECA), σύμφωνα με την τροπολογία 22 U.S.C. 2751 και βασικό εργαλείο άσκησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με την απόφαση να λαμβάνεται από το Πεντάγωνο και την έγκριση να χορηγείται από την επιτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται πρόθυμο στην παροχή χρηματοδότησης ύψους 8 δισ. $, με σκοπό την προώθηση του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, και αυτό σχετίζεται άμεσα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη από την Ανδραβίδα, όπου ήταν το κέντρο της μεγάλης διασυμμαχικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2019.

«Ναι μας ενδιαφέρουν τα F-35. Μετά την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16, το πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει είναι αυτό της απόκτησης Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους το οποίο αφορά τα F-35. Σταδιακά μπαίνουμε στο θέμα της νέας γενιάς αεροσκαφών. Η δήλωση που έγινε στο αμερικάνικο Κογκρέσο βοηθάει σε αυτή την προοπτική​».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος δίπλα από τον Έλληνα Υπουργό ανέφερε πως «Το F-35 είναι στην διάθεση της Ελλάδας, τώρα που ολοκληρώθηκε η συμβασιοποίηση του προγράμματος των F-16. Η αναβάθμιση των F-16, που έχει ξεκινήσει, βοηθάει την Ελλάδα να περάσει από ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς σε ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την μελλοντική απόκτηση των F-35».

Πρέπει να σημειωθεί πως ο ναύαρχος Mathias Winter, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος F-35 του Πενταγώνου, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς θα μπορούσε να επεκταθεί σε πέντε νέες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Σιγκαπούρη. Μάλιστα πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει η είδηση πως οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να «χαρίσουν» F-35 στην Ελλάδα στο 1/3 της τιμής τους και μάλιστα αυτά που προορίζονταν για την Τουρκία.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια εξωφρενική «διαρροή» η οποία έχει ως στόχο την πρόκληση τρόμου της τουρκικής πλευράς, εξυπηρετώντας δύο βασικούς σκοπούς, αφενός ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα δικά της F-35, αλλά θα τα αποκτήσει η Ελλάδα στην θέση της, και αφετέρου, το οικονομικό ζήτημα θα επιλυθεί, καθώς θα δοθούν σε πολύ χαμηλή τιμή.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

26 Φεβ 2019 11.09 πμ

Το ανατολίτικο παζάρι…

08 Μαΐ 2019 8.32 πμ

Οι αυξανόμενες εντάσεις…

10 Απρ 2019 11.19 πμ

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής…

25 Μαρ 2019 8.47 πμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ.…

18 Μαρ 2019 5.00 μμ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση…

01 Μαρ 2019 11.32 πμ

Η Τουρκία κορυφώνει την…