Σημαντικά Νέα

Το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής πανέτοιμο για δράση στα ανοιχτά της Κύπρου

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει τη δράση του στα ανοιχτά της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο «υπουργός ενέργειας» Οζντίλ Ναμί, προσθέτοντας ότι «όπως και στα άλλα ζητήματα, θα προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των τουρκοκυπρίων στο θέμα του φυσικού αερίου και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα»

Παράλληλα, ανέφερε ότι κάνουν διαρκώς έκκληση για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, χωρίς ωστόσο, να έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση. «Αυτό είτε θα γίνει είτε δεν θα γίνει. Εμείς θα συνεχίσουμε τη στρατηγική πολιτική που διαμορφώσαμε με την Τουρκία στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήσαμε».

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Οζντίλ Ναμί ισχυρίστηκε πως ο κόσμος στο σύνολό του έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα απέναντι στο φυσικό αέριο που πρόκειται να εξορυχτεί από την Κύπρο. «Αν δει κανείς την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις δηλώσεις των ΗΠΑ, τονίζεται ότι πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούν τα δικαιώματα και των δύο «λαών» σε σχέση με τις πηγές ενέργειας που θα βρεθούν γύρω από το νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα έσοδα από το φυσικό αέριο που θα κατατεθούν σε ειδικό ταμείο, όσο δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο δεν θα πρέπει να τα αγγίξει κανένας. Αλλιώς η τουρκική πλευρά θα αντιδράσει». Μάλιστα είπε ότι «ο πιο άνετος, ο πιο οικονομικός και ο πιο γρήγορος δρόμος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας. Άλλωστε η Τουρκία έχει ήδη μία τεράστια υποδομή για κάτι τέτοιο. Η απόσταση μεταξύ Τουρκίας  και Κύπρου για να υπάρξει διασύνδεση με ξηρά είναι η πιο σύντομη απόσταση».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

09 Μαΐ 2019 9.08 πμ

Τις καθημερινές απειλές…

28 Φεβ 2019 5.07 μμ

Ο γεωπολιτικός αναλυτής…

01 Μαρ 2019 10.56 πμ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

22 Απρ 2019 10.16 πμ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ…

06 Μαΐ 2019 8.42 μμ

Το υπουργείο Εξωτερικών…

19 Μαρ 2019 5.35 μμ

Και ενώ πλησιάζει η εθνική…