Σημαντικά Νέα

Το Ρωσικό Sputnik στα χνάρια του BBC: «Υπάρχει καταπιεσμένη Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα»

Το ρωσικό Sputnik παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το βρετανικό BBC, κάνει λόγο για καταπιεσμένη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα. Σε μακροσκελές κείμενο που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, φιλοξενεί συνέντευξη του ιδρυτή του «Ουράνιου Τόξου», Παύλου Βοσκόπουλου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο εκφραστής της αυτοαποκαλούμενης «μακεδονικής μειονότητας που μιλά τη μακεδονική γλώσσα». Σε αυτό το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, ότι μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μια ομάδα «αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών διεκδικεί την αναγνώριση της ως «Μακεδονική Μειονότητα της Ελλάδας»

Το Sputnik αναφέρθηκε και  σε παλαιότερες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος το 1995 είχε πει ότι το πρόβλημα γι’ αυτόν «ήταν να μη δημιουργηθεί ένα δεύτερο μειονοτικό ζήτημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό ήταν το κλειδί της ελληνο-σκοπιανής διαφοράς». Παλαιότερα, είχε υποστηρίξει ότι η «Μακεδονική μειονότητα είναι μειονότητα φάντασμα. Είναι η μοναδική περίπτωση, από όσες εγώ γνωρίζω, όπου την μειονότητα την παρουσιάζουν τρίτοι, απ’ έξω από τη χώρα και όχι μέσα στην ενδιαφερόμενη χώρα.»

Ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας, όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα». Πάγιο αίτημα του «Ουράνιου Τόξου είναι η διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» εκεί όπου είναι ζωντανή. «Κανονικά στα σχολεία του ελληνικού κράτους, όχι σε παράλληλα σχολεία, γιατί εκεί θα υπάρξει περιθωριοποίηση», αναφέρει ο πρόεδρός του. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό των ομιλητών. Αν βρεθείτε σε πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την «ανύπαρκτη» γλώσσα».

Ωστόσο, η πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ότι δεν υφίσταται μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Το ζήτημα πάντως έχει προκαλέσει κόντρα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη ΝΔ, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας», προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης.