Σημαντικά Νέα

«Το πληγωμένο «Εγώ» του Ρ. Τ. Ερντογάν απειλή για την Ελλάδα;»

Αδιαμφισβήτητα, τα αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία, προκάλεσαν το «τσαλάκωμα» του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν. Μπορεί το κυβερνών κόμμα του AKP να βγήκε πρώτο με 51%, ωστόσο, ένιωσε να του γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη όλες οι μεγάλες τουρκικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Κωνσταντινούπολη, η πόλη από όπου άρχισε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος πριν από 25 χρόνια.

Στις άλλες μεγαλουπόλεις, όπως στην Άγκυρα και τη Σμύρνη η πρόσφατη «βουτιά» της τουρκικής λίρας, καθώς και η ολοένα και μεγαλύτερη ύφεση της τουρκικής οικονομίας επηρέασαν δίχως άλλο το εκλογικό αποτέλεσμα. Εντούτοις, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος για την πολιτική «ήττα» που δέχτηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν βαδίζει σε ολοένα και πιο αυταρχικά χνάρια, καθώς ο διχασμός της τουρκικής κοινωνίας, οι καθημερινές φυλακίσεις χιλιάδων αντιφρονούντων του καθεστώτος, το φίμωμα της Ελευθερίας του Τύπου με κλείσιμο εφημερίδων και διώξεις δημοσιογράφων, έχουν υπερβεί κάθε όριο ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος το 2016.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως την επόμενη μέρα ο κ. Ερντογάν θα τηρήσει μία πιο διαλλακτική στάση διεθνώς, αφού δεν πρόκειται να ποντάρει πλέον στα εθνικιστικά συναισθήματα του κόσμου, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο, αφού μερίδιο στην «πύρρειο» νίκη του Σουλτάνου διεκδικεί και ο εθνικιστής Μπαχτσελί με τους Γκρίζους Λύκους, καθώς η ακραία ρητορική του μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της γείτονος.

Παράλληλα, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει την αντίδραση από το πληγωμένο «Εγώ» του πανίσχυρου Ερντογάν, ο οποίος ζώντας σε ένα παλάτι 1.150 δωματίων, θεωρεί τον εαυτό του ηγέτη υπερδύναμης, τον οποίο τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία οφείλουν να υπολογίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ ενοχλεί σφόδρα την Τουρκία, η οποία θα υποχρεωθεί υπό την πίεση της ύφεσης της τουρκικής οικονομίας, να επιβάλει μέτρα λιτότητας, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των Τούρκων πολιτών της. Βέβαια η εξαγωγή των εσωτερικών κρίσεων με τη δημιουργία τεχνητών εντάσεων προς το εξωτερικό συνιστά μία πάγια τακτική των τουρκικών κυβερνήσεων. Ως εκ τούτου, η Αθήνα οφείλει να επιδείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση εάν ο κ. Ερντογάν εντείνει τις προκλήσεις του, καθώς το ατού της χώρας μας είναι η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ της Τουρκίας η πραγματοποίηση διμερών διαπραγματεύσεων υπο την απειλή του casus belli.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

22 Απρ 2019 10.16 πμ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ…

05 Μαΐ 2019 6.38 μμ

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να…

20 Μαρ 2019 5.26 μμ

Ενώ ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται…

09 Μαΐ 2019 9.08 πμ

Τις καθημερινές απειλές…

22 Μαρ 2019 6.28 μμ

Ο καθηγητής Οικονομικής…

26 Φεβ 2019 8.30 πμ

Η επικείμενη τουρκική…