Σημαντικά Νέα

Tο ΝΑΤΟ «χρειάζεται» την Τουρκία περισσότερο από ότι η Τουρκία το ΝΑΤΟ;

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Κωνσταντίν Κοσάτσεφ στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε πως η ανυποχώρητη στάση της Άγκυρας στην απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 των Ρώσων αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως αρνείται να δεχτεί διαταγές, θεωρώντας παράλληλα σχεδόν απίθανο να αποβληθεί από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Νατοϊκού θεσμού έθεσε το δίλημμα στην Τουρκία για το αν θα εξακολουθήσει να παραμένει κομμάτι της Συμμαχίας ή αν θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια των μελών της μέσω απερίσκεπτων αποφάσεων που την υπονομεύουν.

Ο κ. Κοσάτσεφ ωστόσο, εκτίμησε πως «η συνάντηση του ΝΑΤΟ στη Ουάσινγκτον δεν θα οδηγήσει κανένα από τα μέρη να αλλάξουν τη θέση τους, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ενώ η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει, αλλά ούτε και θα αποβληθεί από το ΝΑΤΟ». Παράλληλα, επισημαίνει πως το αμερικανικό τελεσίγραφο του Μ. Πενς «δεν έχει καμία σχέση με τις φερόμενες τεχνικές ασυμβατότητες μεταξύ των ρωσικών και των νατοϊκών όπλων»

Η Άγκυρα ανταπαντάει στις ΗΠΑ ότι πρέπει εκείνες να επιλέξουν αν επιθυμούν να παραμείνουν σύμμαχοι της Τουρκίας ή με τους τρομοκράτες που υπονομεύουν την ασφάλεια της γείτονος, κάνοντας σαφή υπαινιγμό για την υποστήριξη της Αμερικής στις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή της Συρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσάτσεφ, η Τουρκία λαμβάνει μία εξολοκλήρου σκληρή στάση απέναντι στις ΗΠΑ, καθώς «έχει πιο ισχυρά χαρτιά πάνω στο μανίκι της» και αποτελεί ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ έχει περισσότερο ανάγκη την Τουρκία και όχι το αντίθετο, αφού η Βορειοατλαντική Συμμαχία λίγη βοήθεια μπορεί να προσφέρει στην Άγκυρα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ενώ δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποστηρίξει την αμερικανική φρενίτιδα, που έχει τη βάση της στην υποτιθέμενη «ρωσική απειλή» από τους S-400.