Σημαντικά Νέα

Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ στη μάχη κατά του ISIS

Στις ακτές της Συρίας αφίχθη στις 13 Μαρτίου 2019 το αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού Σαρλ Ντε Γκωλ, προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις των δυνάμεων του αμερικανικού συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού κράτους.

Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ σε δήλωσή της, ανέφερε ότι «Στις 13 Μαρτίου 2019, η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού Σαρλ Ντε Γκωλ, η CTF473, κατέφθασε στις ακτές της Συρίας για να υποστηρίξει την συνδυασμένη στρατιωτική επιχείρηση Inherent Resolve».

Η ομάδα μάχης αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ, τη Δανική φρεγάτα Daniel Juel και ένα επιθετικό υποβρύχιο. Ο συνασπισμός αποτελείται από περισσότερες από 70 χώρες, που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Συρία και στο Ιράκ από το Σεπτέμβριο του 2014. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως οι δραστηριότητες του συνασπισμού στη Συρία δεν έχουν λάβει άδεια ούτε από τη Συριακή κυβέρνηση του Άσαντ, αλλά ούτε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» εξαπέλυσε αεροσκάφη Rafale Marine και Hawkeye, με σκοπό τη στήριξη των στρατευμάτων του συνασπισμού στις επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, ενώ άλλα αεροσκάφη και πλοία προέβησαν στη διεξαγωγή επιχειρήσεων διοίκησης ελέγχου σε αέρα και θάλασσα. Η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε τέτοια αποστολή, καθώς έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις αποστολές από τον Ιανουάριο του 2015 για τη στήριξη του συνασπισμού υπό την αμερικανική ηγεσία.