Σημαντικά Νέα

«Το ΔΝΤ & η Παγκόσμια Τράπεζα σε ετοιμότητα για την εξομάλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Βενεζουέλα, αφού φύγει ο Μαδούρο»

Όπως μεταδίδει το Inveting.com, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να συνδράμουν στην εξομάλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ενσκήψει στη Βενεζουέλα, ωστόσο, το ζήτημα της ηγεσίας είναι κάτι που τους εμποδίζει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Εναπόκειται στα μέλη μας να υποδείξουν ποια αρχή αναγνωρίζουν διπλωματικά, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε», επεσήμανε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία.

Ακολούθως, εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως για οποιαδήποτε δυνητική οικονομική συναλλαγή με τη Βενεζουέλα, αλλά και για μεταφορές χρημάτων, κρίνεται αναγκαία η διευκρίνιση του ζητήματος της αναγνώρισης της κυβέρνησης.

«Καθοδηγούμαστε από τα μέλη μας σε αυτό το ζήτημα και αυτή τη στιγμή δεν έχει το θέμα καθοριστεί».

Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, σε σχετική του ανακοίνωση, ανέφερε πως η Τράπεζα πρόκειται να εμπλακεί ενεργά στην υπόθεση της Βενεζουέλας, όχι όμως ακόμη, καθώς η κατάσταση είναι προς το παρόν περίπλοκη στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον σκοπεύει την αξιοποίηση κονδυλίων τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Παγκόσμια Τράπεζα για την «ανοικοδόμηση της Βενεζουέλας».

«Το πραγματικό ζήτημα στο οποίοι επικεντρωνόμαστε είναι πως θα ξεκλειδώσουν οι πόροι του ΔΝΤ για την προσωρινή κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι για το οποίο δουλεύουμε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, για την υιοθέτηση σημαντικών αποφάσεων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη από το 85% των μελών, ενώ για πιο απλά ζητήματα χρειάζεται μόνο η απλή πλειοψηφία.

Αδιαμφισβήτητα, η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς σημειώνονται ελλείψεις σε προμήθειες νερού, φαρμάκων και φαγητού, με τα μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση να είναι αρκετά συχνά, με το Καράκας να κάνει λόγο για σαμποτάζ από την αντιπολίτευση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον εισάγει συνεχώς και νέες κυρώσεις, με σκοπό την παράλυση των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό επιχειρεί με την υποστήριξη των ΗΠΑ την ανατροπή από την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο.