Σημαντικά Νέα

Το “δίλημμα” του Ρ. Τ. Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έχοντας εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές κινήσεις αποτροπής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει αντιμέτωπος με το μεγάλο δίλημμά του. Θα πρέπει να αποσύρει τις απειλές του ή θα πρέπει να οδηγήσει σε κλιμάκωση, με σκοπό την πρόκληση αστάθειας στην περιοχή;

Ακόμη και η «απειλή» ότι χωρίς την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, δυσχεραίνεται η διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, δεν θα είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, η παρουσία του τουρκικού «Μπαρμπαρός» με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ δεν κρίνεται ικανή για την παρεμπόδιση του ενεργειακού προγράμματος, ενώ μία γεώτρηση από μέρους της Άγκυρας ενδεχομένως να δημιουργούσε αρνητικό τετελεσμένο.

Το τουρκικό Γεωτρύπανο “Πορθητής”

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τους αμέσως επόμενους μήνες το γεωτρύπανο «Πορθητής» θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στην περιοχή Αλάνια εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Βέβαια, προκειμένου να μην έρθει σε αντιπαράθεση με κάποια διεθνή πολυεθνική εταιρεία, κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5, που βρίσκονται νοτιοδυτικά του νησιού, όπου η Λευκωσία δεν έχει παραχωρήσει δικαιώματα προς το παρόν. Σε περίπτωση όμως που το πράξει, θα υψωθεί αυτομάτως ένα τείχος προστασίας έναντι των τουρκικών ενεργειών.

Κατά συνέπεια, αναμένεται όξυνση της νευρικότητας και του αδιεξόδου στο οποίο θα περιέλθει η Τουρκία, ιδιαίτερα εάν σημειωθούν ανακαλύψεις νέων ενεργειακών κοιτασμάτων από τους μεγάλους πολυεθνικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς της «Exxon Mobil» και της «Total- ENI». Η δημιουργία κάποιου τετελεσμένου από πλευράς της Άγκυρας, προκειμένου να εκβιάσει τη συμμετοχή της στο ενεργειακό «πάρτυ» είναι πιθανή, ωστόσο, το πρόβλημά της δεν αφορά μονάχα στον αποκλεισμό της από τον ενεργειακό πλούτο, αλλά και από το νέο γεωστρατηγικό πλέγμα, που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτιου με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Οι συνεργασίες αυτές μετεξελίσσονται σε έμμεσες συμμαχίες, που αποσκοπούν πρωταρχικά στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Α. Μεσογείου, εξισορροπώντας την άσκηση πίεσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άξονας Αμερικής- Ισραήλ θα αναγκαστεί να πολεμήσει για να προστατεύσει τον Ελληνισμό από τους Τούρκους, αλλά έχει δημιουργηθεί ένα πολιτικό-διπλωματικό πλαίσιο, το οποίο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε οιασδήποτε μορφής τουρκικών επιθετικών κινήσεων.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

14 Απρ 2019 3.40 μμ

Το νέο νομοσχέδιο που…

10 Απρ 2019 9.23 πμ

Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές…

02 Μαΐ 2019 1.25 μμ

Παρά τις διαβεβαιώσεις…

08 Μαΐ 2019 7.29 μμ

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα,…

23 Φεβ 2019 7.31 μμ

Η παράδοση του πρώτου…

27 Μαρ 2019 12.40 μμ

Νέες πτυχές από την παρενόχληση…