Σημαντικά Νέα

Το χρυσό κοίτασμα στο «Γλαύκο» και το επικείμενο ντόμινο εξελίξεων

Η πρόσφατη ανακάλυψη του χρυσού κοιτάσματος «Γλαύκος-1» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από τον πετρελαϊκό κολοσσό της Exxon Mobil προκαλεί ντόμινο εξελίξεων, στον ενεργειακό χάρτη στην Α. Μεσόγειο, στις γεω-στρατηγικές συμμαχίες που διαμορφώνονται, αλλά και στην πορεία του Κυπριακού.

Η Λευκωσία αντιλαμβανόμενη τις διαρκείς τουρκικές απειλές εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, αλλά και τις κινήσεις της Άγκυρας για πάγωμα κάθε εξέλιξης για το Κυπριακό, επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, με την ενίσχυση των συμμαχιών της τόσο σε ενεργειακό όσο και αμυντικό επίπεδο.

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων ενεργειακών παικτών, εκτιμήθηκε η αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενεργειακού παράγοντα, ενώ επιβεβαιώθηκε ως παγκόσμιας κλάσης περιοχή αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες η Ανατολική Μεσόγειος.

Στη βάση τέτοιων μείζονος σημασίας ενεργειακών εξελίξεων ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικός Μάικ Πομπέο, θα δώσει το παρόν στην επικείμενη τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στην πόλη της Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου, με θέμα τους υδρογονάνθρακες στην Α. Μεσόγειο και τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ενώ ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναλαμβάνει επί της ουσίας τα ηνία αυτού του αγώνα δρόμου για την ενεργειακή προοπτική της Μεγαλονήσου.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Λευκωσία εντός Μαρτίου θα ανακοινώσει τις επικείμενες ενεργειακές συνεργασίες, καθώς από τις αρχές του 2020 θα πραγματοποιηθούν και άλλες γεωτρήσεις, προκειμένου να υπάρξει μία συνολική εκτίμηση για το μέγεθος των ενεργειακών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις της.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στα πλαίσια των επαφών του, ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2018, όπου υπογράφηκε σχετική δήλωση προθέσεων της ΚΔ με τις ΗΠΑ με σκοπό την ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφαλείας, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου είχε συνάντηση και με το Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, επαναβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε όλα αυτά πρέπει να θυμίσουμε και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν για τη στρατηγική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Παρίσι.

Οι ενεργειακές προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μεγάλες, καθώς ήδη στην περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρείες Ισραηλινών συμφερόντων, ενώ την ίδια στιγμή η γαλλική «Total» και η ιταλική «Eni», ετοιμάζονται προς υπογραφή νέων συμβολαίων, με τη δημοπράτηση του τεμαχίου 7 που θα διεκδικήσει η γαλλική εταιρεία, το οποίο όμως περιλαμβάνεται στα «τεμάχια», τα οποία η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν από τους Τουρκοκύπριους, λόγω του ότι βρίσκονται στα δικά τους «όρια ιδιοκτησίας». Παράλληλα, η Λευκωσία εξετάζει τη δυνατότητα κατασκευής τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο νησί, που θα την καταστήσει ενεργειακό σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου, με την προϋπόθεση τα ευρεθέντα αποθέματα να είναι επαρκή.

Από την πλευρά της η Τουρκία συνεχίζει ακούραστη την γραμμή των συνεχόμενων προκλήσεων, αποκαλύπτοντας μυστικές επαφές της, όπως ισχυρίζεται, με χώρες που πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην περιοχή της Α. Μεσογείου, αποφεύγοντας ωστόσο, να διευκρινίσει τις εταιρείες με τις οποίες διεξάγουν συζητήσεις. Τα τουρκικά γεωτρύπανα «Πορθητής» και «Γιαβούζ» ξεκινούν έρευνες σε εκείνη την περιοχή, ενώ το Barbaros παραμένει εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών Χ. Ακάρ και Μ. Τσαβούσογλου να επαναλαμβάνουν τακτικά προς την Αθήνα, τη Λευκωσία και τους συμμάχους τους ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή και καμία συμφωνία δεν θα γίνει χωρίς τη δική της συμμετοχή, απαιτώντας συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

08 Μαΐ 2019 8.20 πμ

Συνάντηση είχε σήμερα…

09 Μαΐ 2019 9.08 πμ

Τις καθημερινές απειλές…

28 Μαρ 2019 5.24 μμ

O καθηγητής Διεθνούς Δικαίου…

25 Μαρ 2019 8.55 μμ

Νέα πρόκληση των Τούρκων…

03 Μαΐ 2019 4.04 μμ

Η Τουρκία προχώρησε στην…

19 Μαΐ 2019 4.59 μμ

Παρενόχληση τουρκικής…