Σημαντικά Νέα

Τιμώμενη χώρα η Τουρκία στη Δ.Ε.Θ. το 2021

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε στον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα στις 5 Φεβρουαρίου να είναι η Τουρκία η «τιμώμενη» χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2021. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος αποδέχθηκε ήδη την πρόταση του Α. Τσίπρα.

Πρόκειται για μία πρόταση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις, χαρακτηριζόμενη από διπλωματικούς κύκλους ως επιεικώς προβληματική. Στην προσπάθειά του να εξευμενίσει τον Ερντογάν, ο Α. Τσίπρας έκανε την πρόταση με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία ολοκληρώθηκε με την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό.

Η εισήγηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ακατανόητη, αφού αντί του εορτασμού της απελευθέρωσης από τους Τούρκους, οι Έλληνες θα τιμήσουν τους Τούρκους στη μεγαλύτερη ετήσια κρατική εκδήλωση του 2021, σε μια έκθεση που είναι θεσμικά η εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε ολόκληρη την υφήλιο. Η πρόταση αυτή της κυβέρνησης λειτουργεί δεσμευτικά και για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας το 2021, ενώ μία πιθανή υπαναχώρηση των Αθηνών ενδέχεται να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας και τη δημιουργία περαιτέρω περιπλοκών των σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας.

Η αποκάλυψη μίας τέτοιας «ριζοσπαστικής ιδέας» του Έλληνα πρωθυπουργού συνδυάζεται με τις πρόσφατες δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη και Δουζίνα, οι οποίοι πρότειναν στους Τούρκους έναν «έντιμο συμβιβασμό», όπως ακριβώς συνέβη και με τη Βόρεια Μακεδονία. Τι σηματοδοτεί αυτή η πρόταση Τσίπρα να είναι η Τουρκία η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2021; Αποτελεί μία κίνηση πολιτικής ελαφρότητας ή μήπως υποκρύπτει θέματα μεγαλύτερης βαρύτητας, όπως επί παραδείγματι, η προετοιμασία μίας συνολικής ελληνοτουρκικής συμφωνίας στα πρότυπα της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Διαβάστε τι αναφέρεται σε υπηρεσιακό έγγραφο που συντάχθηκε μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών που τον συνόδευαν στην Άγκυρα, με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2019:

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

25 Μαρ 2019 8.15 πμ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ.…

28 Φεβ 2019 6.31 μμ

Μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων…

30 Απρ 2019 4.24 μμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες…

10 Μαΐ 2019 11.14 πμ

Οι Κωνσταντίνος Φίλης…

01 Μαρ 2019 5.44 μμ

Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας…

18 Μαρ 2019 3.40 μμ

Ενώ η ρήξη ανάμεσα σε Άγκυρα…