Σημαντικά Νέα

«Θωρακίζεται» η Ανατολική Μεσόγειος. Κενό γράμμα οι τουρκικές προκλήσεις

Το ισραηλινό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών «Begin-Sadat» σε άρθρο του με τίτλο «Δημιουργώντας μια περιφερειακή Πολιτική για τον περιορισμό του Ερντογάν», στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου «θωρακίζονται» με τις τουρκικές απειλές να πέφτουν στο κενό.

Σύμφωνα με το άρθρο εικάζεται ως πιθανή η εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων «Patriot» και «THAAD» στην Κύπρο, αλλά και στην Κρήτη, με πρωταρχικό στόχο την προστασία των ενεργειακών συμφερόντων από τις τουρκικές προκλήσεις.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ωστόσο, έχει βρει καταφύγιο στη Μόσχα. Εντούτοις, οι ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η επικείμενη δημιουργία του κουρδικού κράτους, θέτουν τέλος στην επεκτατική νεο-οθωμανική πολιτική του σουλτάνου, η οποία έχει οδηγήσει στην απομόνωση και στον γεωστρατηγικό εξοβελισμό της Τουρκίας από οποιαδήποτε θετική εξέλιξη.

Το ισραηλινό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών αναφέρει στο άρθρο του πως «Η Τουρκία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Ο νεοοθωμανισμός απαιτεί μια αμυντική πολιτική που ενσωματώνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τους Κούρδους σε μια περιφερειακή συμμαχία».

«Το ΑΚΡ έχει υιοθετήσει μια νεοοθωμανική πολιτική ιμπεριαλισμού, επιδιώκοντας να σφετεριστεί τη θέση του «αρχηγού του μουσουλμανικού κόσμου» από τη Σαουδική Αραβία. Χρησιμοποιώντας γλώσσα που θυμίζει τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ο Ερντογάν απείλησε να κατακτήσει τα ελληνικά νησιά, την Κύπρο και τον Λίβανο, ενώ έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά την αντίθεση των Ευρωπαίων και Αράβων συμμάχων τους», προσθέτει.

Στη βάση αυτής της ανάλυσης επισημαίνεται πως το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν «ΑΚΡ» επιχειρεί τον εξισλαμισμό των κατεχομένων, μετατρέποντας τη σύγκρουση από εθνική σε θρησκευτική. Παράλληλα, με δεδομένο την αυξανόμενη παρεμβατική δράση της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Α. Μεσογείου, κρίνεται αναγκαίο να οικοδομηθεί και να ενισχυθεί ένας πολυμερής σχηματισμός ανάμεσα στα κράτη της περιοχής που επηρεάζονται άμεσα, προκειμένου να τη συγκρατήσουν.

Ταυτοχρόνως, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρέχουν ήδη σημαντική υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας, αλλά και στο αναδυόμενο σχήμα της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως τόσο οι Κούρδοι όσο και ο συνασπισμός της Α. Μεσογείου έχουν κοινό συμφέρον στο να προχωρήσουν προς την αμφισβήτηση των ηγεμονικών φιλοδοξιών του Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς και στο να προστατεύσουν την κυριαρχία τους, σφυρηλατώντας ένα συνεκτικό σχέδιο υπο την καθοδήγηση της Ουάσιγκτον.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα οικοδομεί ένα κοινό σύστημα ραντάρ με το Ισραήλ, το οποίο αποσκοπεί στην παρακολούθηση της τουρκικής επιθετικότητας. Το Τελ Αβίβ οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο τοποθέτησης του «Arrow», του «Iron Dome» και των συστημάτων «David Sling» κοντά στην εγκατάσταση του ραντάρ στην Κρήτη, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του, αλλά και να πουλήσει τα εν λόγω συστήματα στη Λευκωσία, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας εν όψει των ερευνών φυσικού αερίου νοτίως της Μεγαλονήσου. Το Κυπριακό φυσικό αέριο είναι κρίσιμο για τα οικονομικά και διπλωματικά συμφέροντα του Ισραήλ τις επόμενες δεκαετίες και ως εκ τούτου, πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος.

Ακόμη, η πώληση αυτών των οπλικών συστημάτων θα πρέπει να γίνει στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, καθώς μπορούν να γίνουν περισσότερα για την ένταξη των Κούρδων και των Ισραηλινών στο μεγαλύτερο ενεργειακό σύστημα στην ανατολική Μεσόγειο. Η συγκρότηση ενός τέτοιου συνασπισμού θα επιτρέψει μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή, γεγονός που θα βοηθούσε στη διασφάλιση ενός επιτυχημένου αποτελέσματος, ενώ παράλληλα, θα ενίσχυε την περιφερειακή οικονομία και σταθερότητα, θα απομάκρυνε την Ευρώπη από το «αυταρχικό πετρέλαιο», ενώ θα περιόριζε τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες στην περιοχή με καθαρά αμυντικά μέσα.