Σημαντικά Νέα

«Θερμό καλοκαίρι» ετοιμάζει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει εν μέσω καλοκαιριού την ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά των Αθηνών και της Λευκωσίας, σε μία περίοδο κατά την οποία αρκετοί παράγοντες συνηγορούν για την βέλτιστη προώθηση των τουρκικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως στην περιοχή από τον 28ο νοτίως της Ρόδου έως και τον 32ο μεσημβρινό δυτικά της Ρόδου.

Ο πλους του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, η σχεδιαζόμενη αποστολή του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τον ερχόμενο Αύγουστο, καθώς και η διαρκής παρουσία των Τούρκων νοτίως της Μεγαλονήσου, αποτελούν αδιάψευστοι μάρτυρες μίας γενικότερης κινητοποίησης, αλλά και των σκοπών της Άγκυρας, που είναι η αποτύπωση των μαξιμαλιστικών της θέσεων.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ «Πορθητής»

Πρέπει να σημειωθεί πως η επιλογή της δεσμευόμενης περιοχής από το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» είναι εξαιρετικά καλά σχεδιασμένη, καθώς Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν καταθέσει συντεταγμένες κήρυξης μεταξύ τους των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), γεγονός που δημιουργεί νομικές δυσκολίες για την Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι παρανόμως η Άγκυρα δεσμεύει τη συγκεκριμένη περιοχή, οι Τούρκοι αναμένεται ότι θα επικαλεστούν την επήρεια που έχει στην περιοχή δυτικά της Κύπρου, η ζώνη των Κατεχομένων.

Παράλληλα, η εντατική τουρκική κινητοποίηση σε μια προεκλογική περίοδο για την Ελλάδα, αποτυπώνει τις πάγιες τουρκικές αντιλήψεις για τα «παράθυρα ευκαιρίας» που παρουσιάζονται σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς η προκαλούμενη ένταση από την Άγκυρα αυξάνεται κατακόρυφα σε κάθε εκλογικό έτος, όπως άλλωστε συνέβη και το 2015, που ήταν έτος έξαρσης του προσφυγικού.

Ως εκ τούτου, η πίεση που ασκείται μέσω της αύξησης της ναυτικής παρουσίας της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ουσιαστικά αποσκοπεί στην ακύρωση των θέσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας περί εφαπτόμενων ορίων υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών.

Η εικόνα των τουρκικών διεκδικήσεων στον χάρτη έχει ήδη διατυπωθεί μέσω του ιδεολογήματος περί «Γαλάζιας πατρίδας», το οποίο έχει συνοδευθεί και από τις σχετικές καταθέσεις εγγράφων στον ΟΗΕ. Το ανατολικό σκέλος αυτών των διεκδικήσεων σαφέστατα περιλαμβάνει τη δυτική πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και εκτεταμένα τμήματα της νότιας. Το δυτικό σκέλος των τουρκικών διεκδικήσεων περιλαμβάνει μια τεράστια θαλάσσια έκταση, που δεν εμπεριέχει μόνον τις στήλες ύδατος, αλλά και τον βυθό, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα, που απλώνεται νοτίως της Ρόδου και, βεβαίως, του Καστελλόριζου.

Την ανησυχία για τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις εντείνει η εξαιρετικά επιθετική τακτική που ακολουθείται στο αεροπορικό πεδίο, αφού καθημερινά καταγράφονται εικονικές αερομαχίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα «στριμώχνονται» μέχρι και οκτώ αεροσκάφη.

Σε Αθήνα και Λευκωσία έχουν αποδυθεί σε έναν διπλωματικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να ενημερώσουν τους συμμάχους σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ώστε να γίνει κατανοητή η νέα τουρκική κίνηση, η οποία αυτή τη φορά αποσκοπεί στην ορατή κλιμάκωση, καθώς αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να φανεί αν οι αμερικανοτουρκικές επαφές θα παράγουν θετικά αποτελέσματα για την Άγκυρα με κάποιον συμβιβασμό στο ζήτημα των S-400, καθώς και αν η τουρκική οικονομία κατορθώσει να επιβιώσει από τους έντονους κλυδωνισμούς που υφίσταται.

Είναι απολύτως σαφές ότι ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν καθοριστικά την εξέλιξη της τουρκικής κινητικότητας είναι η τελική τροπή των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Επιπλέον, μια ένδειξη για την προσοχή με την οποία διαχειρίζονται οι Τούρκοι τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή είναι η σχεδόν ηχηρή απουσία τους από το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο εκμεταλλεύεται η ExxonMobil σε κοινοπραξία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

04 Μαρ 2019 2.24 μμ

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου…

22 Απρ 2019 2.45 μμ

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις…

02 Απρ 2019 5.28 μμ

Καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα…

10 Απρ 2019 1.08 μμ

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων…

29 Μαρ 2019 10.32 πμ

Ο δημοσιογράφος, στρατιωτικός-συντάκτης…

25 Απρ 2019 2.20 μμ

Η Ρωσική Πρεσβεία στην…