Σημαντικά Νέα

THE ECONOMIST: Αυτά είναι τα μέτρα κυρώσεων των ΗΠΑ προς τους Τούρκους

Το αμερικανικό περιοδικό «THE ECONOMIST» δίνει στο φως της δημοσιότητας τις πρώτες κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία λόγω της επικείμενης αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400 από τους Ρώσους.

Το περιοδικό ανέφερε ότι τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ είχαν ήδη αποστείλει προειδοποίηση στην Άγκυρα για τις επικείμενες βαριές επιπτώσεις από την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, ενώ νωρίτερα αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ είχαν μεταφέρει προσωπικά στον Ρ. Τ. Ερντογάν αυτό το μήνυμα.

Όπως αναφέρει το Αμερικανικό Πεντάγωνο «η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αποβολής από το πρόγραμμα της αγοράς 100 αεροσκαφών F-35, ενώ οι φορείς που συνάπτουν οικονομικές σχέσεις με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις στα πλαίσια του νόμου CAATSA».

Αν η Αμερική κάνει πράξη τα όσα λέει, τότε εκ των πραγμάτων υποχρεούται να επιστρέψει στην Τουρκία το ποσό του 1 δις δολαρίων που επένδυσε εκείνη στο πρόγραμμα για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, αφού ως γνωστόν αποτελεί βασικό προμηθευτή σημαντικών εξαρτημάτων σε εξοπλιστικά προγράμματα. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τουλάχιστον δύο έτη τις παραδόσεις αεροσκαφών σε άλλους συμμάχους τους.

Ολόκληρη η πανίσχυρη τουρκική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σε δεινή θέση υπο την απειλή της καταιγίδας των μέτρων που ετοιμάζει η Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η Τουρκία είναι πλέον δύσκολο να υποχωρήσει απέναντι στις αμερικανικές απαιτήσεις για το ζήτημα των S-400, καθώς η λήψη μίας τέτοιας απόφασης θα προκαλούσε νέα ένταση στις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας. Φημολογείται ότι ο τούρκος πρόεδρος ενδεχομένως να επιχειρήσει την αποφυγή της τουρκο-αμερικανικής κρίσης με τη διατήρηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων σε αποθήκες ή με την πώλησή τους σε κάποια άλλη χώρα, κάτι που δεν θα το δεχτεί η υπερδύναμη των ΗΠΑ. Ωστόσο, η μη επίλυση του ζητήματος από τις δύο χώρες θα οδηγήσει στο να μην προσγειωθούν ποτέ τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 στα εδάφη της Τουρκίας.