Σημαντικά Νέα

Θα χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ την Ελλάδα για πρόκληση «Θερμού Επεισοδίου» με τους Τούρκους;

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος εξέφρασε την άποψη πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία αδιαμφισβήτητα επιδιώκει την επέκταση του ελέγχου της στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως εκ τούτου, «θεωρείται πιθανό οι ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν δείχνει να απομακρύνεται από την επιρροή και τον έλεγχο της Δύσης. Ίσως χρησιμοποιήσουν την χώρα μας ή και άλλες χώρες είτε στο Αιγαίο είτε στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό την αύξηση του κινδύνου των θερμών επεισοδίων».

Πριν από λίγες ημέρες η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Şafak» αναφέρθηκε  στο βιβλίο του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ με τίτλο «Τακτικές στόλου και ναυτικές επιχειρήσεις», όπου παρουσιάζεται ένα σενάριο στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ήσυχος εκτιμά πως «Με κάθε αυστηρότητα, αποφασιστικότητα και επίγνωση της γεωπολιτικής πραγματικότητας, ο σημερινός πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, ο κύριος Τζέφρι Πάιατ είναι ένας πραγματικός «μάστορας» στην κατασκευή θεωριών που καθιστούν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως μια αναγκαιότητα στη ζωή των Ελλήνων και των Τούρκων».

Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον ασκεί έναν «ψυχολογικό πόλεμο» στον ελληνικό λαό, προκειμένου οι Έλληνες να πειστούν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αξίζει να επεκταθούν και να πολλαπλασιαστούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς όσο περισσότερη αστάθεια δημιουργείται, τόσο ευκολότερα θα συνειδητοποιήσουν ότι ο ελληνοτουρκικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος και κατά συνέπεια, η προστασία της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ θα συνιστά μία φυσιολογική αναγκαιότητα.

Όπως εξηγεί ο κ. Ήσυχος η αστάθεια υπάρχει και είναι γεωπολιτικής φύσεως, ενώ η στρατιωτική ισχύς της γείτονος δυναμώνει, αγνοώντας παντελώς το Διεθνές Δίκαιο.

«Το ΝΑΤΟ κατασκευάζει ένα σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου, προκειμένου να αναλάβει το ρόλο του σωτήρα της Ελλάδας, όπως ακριβώς συμβαίνει στις παλιές αμερικανικές ταινίες western, όταν έφτανε το αμερικανικό ιππικό, για να σώσει την κατάσταση».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα ανώτατα στρατιωτικά επιτελεία της Ελλάδας δεν παράγουν επιθετικά σενάρια απέναντι στην Τουρκία, αλλά αντιθέτως υπάρχουν σενάρια αμυντικής προτροπής και απάντησης, καθώς αυτός είναι ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας.

Βέβαια, οι προθέσεις του ΝΑΤΟ είναι τελείως διαφορετικές, καθώς επιδιώκουν την επέκταση των στρατιωτικών δυνάμεών τους στην Ελλάδα. Επί παραδείγματι, την τελευταία τριετία έχει σημειωθεί μία σημαντική αναβάθμιση του αεροδρομίου της Σούδας, καθώς διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον του λιβυκού λαού και λειτούργησε ως ορμητήριο των επιχειρήσεων για την καταστροφή της Λιβύης.

Παράλληλα, ο κ. Ήσυχος πρόσθεσε πως «από τη Σούδα έχουν απογειωθεί αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν επιτελέσει το έργο τους, επιτηρώντας τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, πράγμα απαράδεκτο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να εμπλακεί σε μια νέα διένεξη με τη Ρωσία και ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να συμμετέχει στις αμερικανικές προσπάθειες κατά της Ρωσίας».