Σημαντικά Νέα

«Τέλος» τα εμπορικά προνόμια των ΗΠΑ στην Τουρκία

Η Ουάσιγκτον τερματίζει την εμπορική συμφωνία προτιμησιακής μεταχείρισης με την Τουρκία, λόγω του ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται πλέον συνδρομή ως αναπτυσσόμενη χώρα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ως εκ τούτου, κόβονται και τα προνόμια που υπήρχαν με μηδενικούς δασμούς στην εισαγωγή ορισμένων προϊόντων, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ μειώνουν τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα από το 50% στο 25%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι η συμφωνία με την Τουρκία που υπεγράφη το 1975, έδινε τη δυνατότητα σε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται χωρίς δασμούς στις ΗΠΑ.

«Αποφάσισα ότι με βάση την οικονομική της ανάπτυξη, είναι σκόπιμο να τερματιστεί ο ορισμός της Τουρκίας ως χώρα δικαιούχος προνομίων αναπτυσσόμενης χώρας, με ισχύ από τις 17 Μαΐου 2019».

Ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ είχε προαναγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης τον ΗΠΑ να «κόψει» τα εμπορικά προνόμια στην Τουρκία από τον περασμένο Μάρτιο. Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένη την ύφεση της τουρκικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Yves Lemay υψηλόβαθμο στέλεχος της «Moody’s», προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες μέσω Reuters, ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα αξιόπιστο σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει διαρθρωτικά ζητήματα και βραχυπρόθεσμα μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό της αστάθειας και της πίεσης στην τουρκική λίρα.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

21 Ιούν 2019 5.06 μμ

Ανένδοτη η Τουρκία σε…

28 Μαρ 2019 10.09 πμ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας…

02 Σεπ 2019 7.40 μμ

Ο Διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας…

23 Φεβ 2019 7.19 μμ

Νέα κρίση στις σχέσεις…

08 Μαΐ 2019 8.07 μμ

Η Κυπριακή Δημοκρατία…

04 Νοέ 2019 9.57 πμ

Έντονη είναι η ρωσική…