Σημαντικά Νέα

«Τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς την Τουρκία για τους S-400»

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως έχουν κρατήσει επικριτική στάση απέναντι στην Τουρκία για την επικείμενη απόκτηση των ρωσικών συστημάτων S-400, κάτι που όπως ισχυρίζεται η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παύσουν να υποστηρίζουν την παραγωγή των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών S-400, προειδοποιώντας πως «Εάν η Τουρκία αποφασίσει ότι οι S-400 είναι η απόφαση με την οποία θέλει να προχωρήσει, τότε πρέπει να σταματήσουμε τις εργασίες μας στην Τουρκία».

Ο κ. Σάναχαν δεσμεύθηκε να συζητήσει όλες τις επιλογές με τους εκπροσώπους των αμερικανικών κατασκευαστών αεροδιαστημικής «Lockheed Martin» και «United Technologies» σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει με τους S-400 με τη δήλωση αυτή να έρχεται λίγο αφότου η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου, προκειμένου να εμποδίσει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, εάν λάβει τα ρωσικά συστήματα.

Αυτό έρχεται εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η οποία συμφώνησε την προμήθεια των συστημάτων S-400 με τη Μόσχα το Δεκέμβριο του 2017.