Σημαντικά Νέα

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στους Τούρκους: «Δεν θα ανεχθούμε την αγορά των S-400»

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάϊκλ Πενς έστειλε τελεσίγραφο στον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εγγυηθεί την ειρήνη στη Δύση, στην περίπτωση που οι «σύμμαχοι» Τούρκοι εξαρτώνται αμυντικά από τη Ρωσία και δεχθούν να αγοράσουν όπλα από αντιπάλους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παρακολουθούν τους συμμάχους τους να αγοράζουν όπλα από αντιπάλους». «Δεν θα εξετάσουμε το πώς οι σύμμαχοί μας αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας». «Δεν θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ειρήνη στη Δύση, εάν οι σύμμαχοί μας εξαρτώνται από την Ανατολή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Michael Pence στη Διάσκεψη της Ασφαλείας του Μονάχου.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει προς την αγορά συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, αγνοώντας τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Έχουμε συνάψει μια συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400. Δεν σκοπεύουμε να την αρνηθούμε»«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι προμήθειες των S-400 θα γίνουν τον Ιούλιο, όπως μας είχαν υποσχεθεί», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ερντογάν δεν άφησε ασχολίαστη την πιθανή αγορά πυραυλικών συστημάτων «Patriot» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η συμπαραγωγή, η παροχή πίστωσης και η έγκαιρη παράδοση αποτελούν κριτήρια στα οποία αποδίδουμε μεγάλη σημασία, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θετική στάση απέναντι στις πρώιμες παραδόσεις, δεν μπορούν να μας εγγυηθούν την παροχή πιστώσεων και συμπαραγωγής», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, επιστρέφοντας από την τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.

Η εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει ήδη απορρίψει την πρόταση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την αγορά των ρωσικών S-400, παρέχοντάς την σε αντάλλαγμα την προμήθεια συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot, αφού δεν περιελάμβανε την έκπτωση που είχε αιτηθεί η Τουρκία. Άλλωστε τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας θα κοστίσουν στην Άγκυρα τρεις φορές πιο φθηνά από τα αμερικανικά.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αρνηθεί την αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, ακόμα κι αν αποφασίσει να αγοράσει συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ, διότι τα θέματα αυτά δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Ένας τέτοιος αμυντικός ανταγωνισμός μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με πιθανό αγοραστή την Άγκυρα, θα μπορούσε να δυναμιτίσει περαιτέρω τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να στρέψει την Τουρκία οριστικά στην αγκαλιά της Ρωσίας;

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

20 Απρ 2019 4.56 μμ

Ο επικεφαλής του γενικού…

08 Μαρ 2019 1.34 μμ

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων…

08 Μαΐ 2019 8.32 πμ

Οι αυξανόμενες εντάσεις…

24 Απρ 2019 3.08 μμ

Ένα κλιμακούμενο «φλερτ»…

03 Απρ 2019 5.35 μμ

Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας…

27 Μαρ 2019 6.22 μμ

Ο Θεόδωρος Καρυώτης, θεωρητικός…