Σημαντικά Νέα

Τελεσίγραφο Αλ Σίσι στον Ρ. Τ. Ερντογάν: «Αποσύρετε άμεσα τις δυνάμεις σας από το Ιράκ»

Καθώς η κόντρα της Άγκυρας με την Αθήνα για το Αιγαίο συνεχίζεται και οι σχέσεις της με το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί, ύστερα μάλιστα και από τους σοβαρούς χαρακτηρισμούς που αντάλλαξαν μεταξύ τους Ερντογάν και Νετανιάχου, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Sameh Shukri απαίτησε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει ταχέως και άνευ όρων στην απόσυρση των στρατευμάτων της από το Ιράκ, καθώς παραβιάζει την αυτονομία της χώρας, δίνοντας την εντύπωση πως υπακούει σε νέο-οθωμανικά σχέδια κατάληψης εδαφών στο πλαίσιο του Εθνικού Όρκου, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει συσπείρωση όλων των χωρών της περιοχής εναντίον του σουλτάνου Ερντογάν.

«Ο αγώνας εναντίον του ISIS, της al-Qaeda, της al-Nusra και άλλων οργανώσεων τέλειωσε και τώρα οι Τούρκοι πρέπει να αποχωρήσουν από το Ιράκ». Η Αίγυπτος δεν επιθυμεί την ύπαρξη συγκρούσεων μεταξύ των Αραβικών χωρών, καθώς πλέον η τρομοκρατία νικήθηκε και η τουρκική παρέμβαση στο Ιράκ συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων και των διεθνών συμβάσεων. Ως εκ τούτου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ-Σίσι προχωράει προς την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών εναντίον της ερντογανικής κυβέρνησης, που απειλεί τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Αιγύπτου, μεταβάλλοντας άρδην την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στρατηγός των Αιγυπτιακών Δυνάμεων Mohamed Zaki σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη στο Κάιρο σκοπεύουν στην περαιτέρω σύσφιξη των αμυντικών τους σχέσεων, σε μία πρόβα τζενεράλε απόκρουσης της τουρκικής απειλής, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Άγκυρας. Η δημιουργία των κατάλληλων συμμαχιών θα λειτουργήσει θετικά απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της γείτονος, που εξακολουθεί να παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» στην περιοχή του Αιγαίου, αμφισβητώντας όλες τις συνθήκες και συμβάσεις έναντι της χώρας μας.

Η Αίγυπτος διαθέτει ετοιμοπόλεμα δύο Γαλλικά Mistral «ENS Gamal Abdel Nasser» και «Anwar El Sadat», τα οποία έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 16 ελικοπτέρων, 4 αποβατικών σκαφών, 70 τεθωρακισμένων και 450 στρατιωτών, ενώ η Ελλάδα με το ικανότατο πολεμικό ναυτικό και στρατό ξηράς, διαθέτει την καλύτερη αεροπορική δύναμη κρούσης στην περιοχή.

Η ουσία είναι πάντως πως η Τουρκία κατανοεί πλέον καθαρά ότι η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θυμίζοντας έντονα την αναβίωση της εποχής του 1919, όταν διαλύθηκε η πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία.