Σημαντικά Νέα

Ταύτιση ενεργειακών συμφερόντων ΗΠΑ & Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο

Ραγδαίες είναι οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς τα συμφέροντα των ΗΠΑ βρίσκονται σε απόλυτη συστοιχία με αυτά του Ελληνισμού. Ως εκ τούτου, πρέπει να υιοθετηθεί μία σοβαρή στρατηγική, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείει τη Ρωσία από το ενεργειακό παιχνίδι που γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ενδιαφέρον.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στην παρούσα στιγμή δεν είναι και τόσο θερμές και ως εκ τούτου, αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευθεί η Αθήνα με προσεκτικούς χειρισμούς, προκειμένου να ωφεληθεί και να κερδίσει. Όλα δείχνουν πως η νέα συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου αναπτύσσεται διαρκώς, σφυρηλατείται και συσφίγγεται, δημιουργώντας έναν πανίσχυρο άξονα, που ενδέχεται να μεταβάλει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Στην επικείμενη τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου με τη συμμετοχή του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο θα αποσταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για την διαρκώς απειλητική στάση της απέναντι στην κυπριακή δημοκρατία: «Θα προστατεύσουμε την Κύπρο έναντι της Τουρκίας». Η υιοθέτηση αυτής της διατύπωσης στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου διευκολύνεται σημαντικά και από την υφιστάμενη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και του Ισραήλ με την Τουρκία.

Πρέπει να σημειωθεί πως παρασκηνιακά πραγματοποιούνται πολλές κινήσεις αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Μεγαλονήσου, καθώς οι χώρες που εμπλέκονται είναι πολλές. Το Παρίσι με τη συνδρομή κρατικής εταιρείας, θα προχωρήσει στην κατασκευή ναυστάθμου στο Μαρί της Κύπρου, ενώ το Βερολίνο θα αποστείλει ειδικούς εμπειρογνώμονες να εξετάσουν τις υποδομές στην κυπριακή δημοκρατία. Συγχρόνως, και οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην εξέταση των δυνατοτήτων χρήσεως των κυπριακών αεροδρομίων.

Η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ δίνει ένα σαφέστατο και συγκεκριμένο μήνυμα προς εκείνους, που παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, επιχειρούν να αποτρέψουν τους κοινούς σχεδιασμούς του ενεργειακού συνασπισμού των χωρών για περαιτέρω ανάπτυξη των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα κρίσιμα βήματα συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή. Ακόμη, θα τεθεί το ζήτημα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο της πώλησης όπλων στην κυπριακή δημοκρατία, καθώς και η παρούσα διαμορφούμενη κατάσταση αναφορικά με την πορεία του Κυπριακού. Υπενθυμίζεται ότι ο ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης σκοπεύει να μεταβεί στις ΗΠΑ περί τα τέλη Μαρτίου.