Σημαντικά Νέα

Τα σχέδια του Α. Τσίπρα & Ζ. Ζάεφ για το «μέλλον» μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια σχολιάστηκε σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η διαμάχη για το ονοματολογικό παρεμπόδιζε επι σειρά ετών την πραγματοποίηση επισκέψεων ρουτίνας ανάμεσα σε ηγέτες των γειτονικών χωρών. Ωστόσο, χάρη στην πολιτική της συμφιλίωσης που εγκαινίασαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες θέλησαν να «απολαύσουν» την επιτυχία τους, για την οποία εργάστηκαν σκληρά από κοινού, έβγαλαν μαζί φωτογραφίες και έκαναν φιλοφρονήσεις ο ένας στον άλλον. Ωστόσο, Αθήνα και Σκόπια έχουν πολλά σχέδια για το μέλλον.

Ως πρώτη κίνηση είναι η αναβάθμιση των γραφείων διασύνδεσης των δύο χωρών στις εκατέρωθεν πρωτεύουσες ως κανονικών πρεσβειών. Παράλληλα, πρόκειται να προχωρήσει η ίδρυση ενός Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Σκοπίων, στο πρότυπο αυτών που διατηρεί σήμερα με το Ισραήλ και την Τουρκία. Πριν λίγα χρόνια κάτι τέτοιο φάνταζε αδιανόητο, παραταύτα, τώρα αποτελεί μία πραγματικότητα, αφού οι δύο χώρες πρόκειται να οδηγηθούν στη σύναψη μίας σειράς σημαντικών συμφωνιών και μνημονίων, όπως και ενός σχεδίου δράσης για περαιτέρω οικονομική συνεργασία.

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ ελληνικές εταιρείες σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ στη χώρα και εάν αυτό όντως ισχύει, θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για το βαλκανικό κράτος των 2 εκ. κατοίκων.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η γερμανική FAZ, αναμένονται προγράμματα συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας. Ως εκ τούτου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνοδεύτηκε από δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, που επιθυμούν την ανάπτυξη νέων επενδύσεων στη γειτονική χώρα ή την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους εκεί, συμβάλλοντας στην εμφανή οικονομική ανάκαμψη των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιπέτειες σε πολιτικό επίπεδο αναφορικά με τις σχέσεις των δύο κρατών δεν έχουν ακόμη παρέλθει, καθώς ο πρόεδρος της Χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει τον εφαρμοστικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αποτέλεσμα κάθε νόμο που εμπεριέχει το νέο όνομα της χώρας, τον στέλνει πίσω στη Βουλή, επιχειρώντας την αποτροπή της συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο χώρες, αφού όπως ισχυρίζεται «έδωσε όρκο κατά την ανάληψη των καθηκόντων να υπηρετεί το Σύνταγμα και τα συμφέροντα ενός κράτους που ονομάζεται Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

01 Μαρ 2019 7.43 μμ

Το κράτος των Σκοπίων…

01 Μαρ 2019 2.30 μμ

Πρωτοφανής πρόκληση στη…

23 Φεβ 2019 6.38 μμ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί…

18 Οκτ 2019 8.26 μμ

Πολιτικές διεργασίες…

25 Απρ 2019 5.40 μμ

Νέα απόφαση διενέργειας…

22 Απρ 2019 2.15 μμ

Μεγάλος νικητής στις προεδρικές…