Σημαντικά Νέα

«Στροφή της Ρωσίας στο χρυσό για να μειώσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό δολάριο»

Η Ρωσία στην προσπάθειά της να προφυλαχθεί από την επικείμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, καθώς οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον δείχνουν να επιδεινώνονται, προχωρεί προς την αύξηση των τοποθετήσεών της σε χρυσό, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησής της από το αμερικανικό δολάριο.

Το παράδειγμά της έχουν ακολουθήσει και άλλες χώρες, όπως είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, ωστόσο, η Μόσχα τα τελευταία δέκα χρόνια έχει τετραπλασιάσει τα αποθέματα χρυσού, ενώ συνεχίζει τις αγορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Βάσει των επίσημων στοιχείων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council) του 2018, ο χρυσός αναλογεί στο 19% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό καταγραφής από το 2000. Τα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δείχνουν πως οι επενδύσεις σε χρυσό εντός του μηνός Φεβρουαρίου άγγιξαν το 1 εκ. ουγγιές, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσότητα αγοράς χρυσού από το Νοέμβριο του 2018, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση στα θησαυροφυλάκιά της περισσότερο από 274 τόνους του πολύτιμου μετάλλου, συνολικής αξίας 11 δις. δολαρίων

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε λόγο για την υπερβολική εξάρτηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από το δολάριο, θέτοντας ζήτημα «εθνικής κυριαρχίας». Παράλληλα, τάση απεξάρτησης από το αμερικανικό νόμισμα δείχνει και το σενάριο της πώλησης πετρελαίου του Ιράν στην Κίνα σε γουάν, εφόσον αποκοπεί από την αμερικανική αγορά λόγω κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οικονομικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν πως στην περίπτωση της Μόσχας, ενώ καλύπτει το 40% των τοποθετήσεων σε χρυσό από κεντρικές τράπεζες και αντιπροσωπεύει το 6% της παγκόσμιας ζήτησης, δεν θα κατορθώσει να εξαλείψει παντελώς τις συναλλαγές σε δολάριο, καθώς συνιστά το κυρίαρχο μέσο στις αγοραπωλησίες σε βασικά εμπορεύματα.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

02 Σεπ 2019 7.40 μμ

Ο Διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας…

10 Απρ 2019 2.03 μμ

Ο ΟΗΕ σε έκθεση του αναφέρει…

18 Μαρ 2019 3.40 μμ

Ενώ η ρήξη ανάμεσα σε Άγκυρα…

13 Μαρ 2019 10.14 πμ

Σε νέα κρίση διέρχονται…

05 Απρ 2019 12.05 μμ

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία…

12 Μαρ 2019 9.29 πμ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών…