Σημαντικά Νέα

«Στρατηγική πόρτα» ανοίγει η Ουάσιγκτον στην Αθήνα: Θα το εκμεταλλευτεί η Ελλάδα;

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον απόηχο της Τριμερούς Συνόδου με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ υπό την προστασία της Αμερικανικής ομπρέλας, ένα νέο παιχνίδι ευαίσθητων διπλωματικών ισορροπιών ανοίγεται στην νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.

Αδιαμφισβήτητα, η παρουσία των ΗΠΑ στην ανθεκτική τριμερή συνεργασία Αθηνών, Λευκωσίας και Τελ-Αβίβ οικοδομεί νέες ευκαιρίες για τη χώρα μας, ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το ρευστό γεωπολιτικό τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, το οποίο καθιστά τους χειρισμούς εξαιρετικά πολύπλοκους, προκαλώντας σπασμωδικές αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο πρωταρχικός σκοπός της Αθήνας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση αυτής της «στρατηγικής πόρτας» που άνοιξε διάπλατα η Ουάσιγκτον, δίχως να παρασυρθεί και να αποτελέσει μέρος της κεντρικής στρατηγικής της γενικότερης αμερικανικής ιδέας για την περιοχή, που εστιάζει στην προστασία του κράτους του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και στην αναστολή της εξάπλωσης της ρωσικής καθόδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τριμερής συνεργασία που παγιώθηκε στην Ιερουσαλήμ με τις ευλογίες των ΗΠΑ αποτελεί τη δικαίωση μίας δεκαετούς υπερκομματικής στρατηγικής, η οποία οδηγεί σε μία σειρά από αλυσιδωτές εξελίξεις, οι οποίες ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τη θεωρία του τέως βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ περί δημιουργίας μίας ζώνης συνοριακών κρατών «frontier states», που θα εκτείνεται από τη Βαλτική και την Πολωνία μέχρι και το Τελ-Αβίβ.

Ωστόσο, ενώ τα μηνύματα για την επικείμενη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με τη Δύση στον τομέα της ενέργειας είναι θετικά, η Άγκυρα θεωρεί πως η πρόσφατη τριμερής σύνοδος συνιστά μία απόπειρα «περικύκλωσής» της από την Ουάσιγκτον, με τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να επαναφέρει το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», στην οποία συμπεριλαμβάνει την περιοχή του Αιγαίου και την Κύπρο.

Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται κρίσιμο τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Λευκωσία, καθώς η Άγκυρα έχει εξαγγείλει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ με την τουρκική κινητικότητα να εξελίσσεται σε ολόκληρη την περιοχή νοτίως του Καστελορίζου έως και τα δυτικά της Πάφου.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

20 Μαρ 2019 5.26 μμ

Ενώ ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται…

13 Απρ 2019 9.06 πμ

Το αμερικανικό Υπουργείο…

11 Απρ 2019 3.14 μμ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του…

23 Μαρ 2019 4.44 μμ

Ο ναύαρχος και επίτιμος…

18 Μαρ 2019 1.29 μμ

Ο ανώτατος νατοϊκός διοικητής…

23 Φεβ 2019 6.47 μμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες…