Σημαντικά Νέα

Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας: Ψάχνουν να ανακαλύψουν τι έκανε σε Ελλάδα & Τουρκία

Μετά την πρόσφατη αιματοχυσία στη Νέα Ζηλανδία από τον 28χρονο Αυστραλό μακελάρη Brenton Tarrant, που συγκλόνισε την υφήλιο και στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους, οι αρχές επιχειρούν τώρα να ρίξουν φως στο προφίλ του και να ερευνήσουν τις προηγούμενες κινήσεις του σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ειδική ομάδα αστυνομικών που συστήθηκε από την Αντιτρομοκρατική θα ερευνήσει το σκοπό των επισκέψεων του Brenton Tarrant στην Ελλάδα. Με ανακοινωθέν της ΕΛ.ΑΣ. ο 28χρονος επισκέφτηκε τη χώρα μας με πτήση από την Κωνσταντινούπολη στις 20 Μαρτίου του 2016, ενώ έμεινε για λίγο καιρό στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς και στο νησί της Σαντορίνης, γεγονός που δείχνει ότι ο σκοπός της επισκέψεώς του ήταν ο τουρισμός. Μάλιστα, εντός του 2016 ήρθε και πάλι στην Ελλάδα με πτήσεις transit στις 29 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου του 2016.

Από την άλλη πλευρά ο τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό πρόβαλε σε προεκλογική του συγκέντρωση το βίντεο της επίθεσης του 28χρονου στα τεμένη του Κράισττσερτς, επιδιώκοντας την καλλιέργεια κλίματος θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, με σκοπό τη συσπείρωση μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου. Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα, κάνοντας συχνές αναφορές στο γεγονός, και απευθυνόμενος μάλιστα και στον ίδιο το δράστη:

«Ε αδαή, μάθε και τούτο, ότι εμείς κρατάμε σφιχτά τις προσευχές μας, που είναι η βάση της θρησκείας μας, τα τζαμιά μας, όπου ακούγονται οι προσευχές μας, τους μιναρέδες μας και τη σημαία μας που είναι το σύμβολο της ανεξαρτησίας μας. Εσύ για ποιο έθνος μιλάς. Εσύ βρήκες αθώους μουσουλμάνους εν ώρα προσευχής και τους γάζωσες. Ανάγωγε, ιταμέ άνθρωπε, επέλεξες το εύκολο θύμα».

Ο Τούρκος πρόεδρος προβάλλοντας αποσπάσματα από το «μανιφέστο» του 28χρονου μακελάρη μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος, δήλωσε ότι «στοχοποίησε εμένα και τη χώρα μου». Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερη τουρκική πηγή ασφαλείας ο Brenton Tarrant είχε επισκεφτεί δύο φορές την Τουρκία κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα το 2016, για περίοδο μίας εβδομάδας το Μάρτιο και περισσότερο από έναν μήνα το Σεπτέμβριο.

Οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες για τους λόγους επίσκεψής του στη γείτονα, ενώ όπως έχει προκύψει ο μακελάρης ήταν πολυταξιδεμένος, αφού το 2017 είχε επισκεφτεί την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, το Πακιστάν, το Κασμίρ, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα αλλά καιτην κινεζική πόλη Σινιάγκ. Πρέπει να σημειωθεί πως ήδη διεξάγεται έρευνα σε όλες αυτές τις χώρες, προκειμένου η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας να συγκεντρώσει επαρκείς πληροφορίες για τη δράση και τις επαφές του.