Σημαντικά Νέα

Στο μάτι των Αμερικάνων η Άγκυρα λόγω στήριξης της στο Μαδούρο

Περισσότερες από πενήντα χώρες αναγνωρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ενώ η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Ινδία, αλλά και η Τουρκία παρέχουν την υποστήριξή τους στο νόμιμο πρόεδρό της Νικολάς Μαδούρο.

Η σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον Τ. Ερντογάν και το Ν. Μαδούρο βασίζεται κατά κύριο λόγο στα αμοιβαία συμφέροντά τους και όχι τόσο σε γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, όπως ισχύει για τη Ρωσία και την Κίνα, που εδώ και καιρό επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην αμερικανική ήπειρο.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Americas Quarterly», η κρίση που έχει ενσκήψει στη Βενεζουέλα υπήρξε συμφέρουσα σε οικονομικό επίπεδο για την κυβέρνηση του Ερντογάν, καθώς το καθεστώς Μαδούρο προχώρησε στην πώληση σημαντικού μέρους του χρυσού της Βενεζουέλας στην Τουρκία, με σκοπό ως αντάλλαγμα τη λήψη βασικών ειδών διατροφής. Η Τουρκία κατέστη ως ένας από τους πρωταρχικούς εξαγωγείς τροφίμων, που ενισχύουν το πρόγραμμα που διαχειρίζονται οι Επιτροπές Παραγωγής και Διανομής (CLAP), οι οποίες διανέμουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πολίτες του Καράκας.

Ωστόσο, ο πρώην διπλωμάτης του τουρκικού ΥΠΕΞ στην τουρκική πρεσβεία του Καράκας Ιμντάτ Ονέρ, εκτίμησε πως η αυξανόμενη πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα, καθώς και ο υπαρκτός φόβος επιβολής αμερικανικών κυρώσεων, μπορεί να οδηγήσει τον Τούρκο πρόεδρο στο να πάψει να στηρίζει το Ν. Μαδούρο. Αντιδράσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιβεβαιώνουν μία τέτοια πιθανότητα.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μην συνεργήσουν στο «εξωφρενικό έγκλημα» της αποστολής χρυσού εκτός Βενεζουέλας, ενώ ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ πίεσε προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης νομοθεσίας που θα τιμωρεί εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή χώρες, όταν θα συλλαμβάνονται να μεταφέρουν χρυσό από τη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ απέστειλε προειδοποίηση σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση συναλλαγών που ενισχύουν το καθεστώς του Ν. Μαδούρο, φωτογραφίζοντας έτσι και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, αφού οι τουρκικές κρατικές τράπεζες έχουν συναλλαγές με τις αντίστοιχες της Βενεζουέλας.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον σε πρόσφατες ανακοινώσεις της προχωρεί στην εξαίρεση της Ινδίας και της Τουρκίας από το σύστημα των προτιμώμενων χωρών, με αποτέλεσμα τα τουρκικά και τα ινδικά προϊόντα να μην υπόκεινται πλέον σε χαμηλότερους δασμούς στις ΗΠΑ. Η οικονομική πίεση αυτού του είδους που θα υποστεί η Τουρκία, καθιστώντας ακριβότερα του εξαγόμενα τουρκικά προϊόντα στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ύφεση στην οποία διάγει τα τελευταία χρόνια η τουρκική οικονομία, θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την αλλαγή της στάσης του Ρ. Τ. Ερντογάν απέναντι στη Βενεζουέλα.

Πρέπει να σημειωθεί πως η στήριξη που παρέχει η Άγκυρα στον πρόεδρο της Βενεζουέλας ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο και τις σχέσεις της με τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, με τις οποίες έχει συνάψει συνεργασίες και επενδύσεις. Το ενδεχόμενο της εκκίνησης των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό προς την Τουρκία είναι υπαρκτό, διαβεβαιώνοντας το Σουλτάνο για τη διατήρηση των επενδύσεών του στη Βενεζουέλα ακόμη και στη μετά Μαδούρο εποχή.

Στη βάση όλων αυτών των επιχειρημάτων η κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ, τα μέλη της ομάδας της Λίμα (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή), καθώς και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ίσως θα μπορούσαν να πετύχουν το οριστικό τέλος της ένθερμης υποστήριξης της Τουρκίας απέναντι στο Ν. Μαδούρο. Η παύση της τουρκικής οικονομικής στήριξης προς την κυβέρνηση του Καράκας, θα σημάνει την περαιτέρω απομόνωση της Βενεζουέλας και θα αναδείξει περισσότερο την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της ομάδας της Λίμας στη μη ανοχή οποιασδήποτε προσπάθειας υποστήριξης του καθεστώτος.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

04 Μαΐ 2019 3.03 μμ

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως…

03 Απρ 2019 2.34 μμ

Ο Ερντογάν και ο ακραίος…

17 Μαρ 2019 9.17 πμ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας…

05 Μαρ 2019 1.08 μμ

Πτήση - Μυστήριο από τη…

16 Μαΐ 2019 7.55 μμ

Νέα σοβαρή εναέρια πρόκληση…

20 Απρ 2019 4.33 μμ

Συνάντηση με την Παμποντιακή…