Σημαντικά Νέα

Σταματούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ & Νότιας Κορέας για χάρη του Κιμ Γιονγκ Ουν

Τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των υπουργών Άμυνας της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, Τζονγκ Κιόνγκ-ντου και Πάτρικ Σάναχαν αντίστοιχα, αποφασίστηκε ο τερματισμός των ετήσιων κοινών γυμνασίων ευρείας κλίμακας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας κα των ΗΠΑ.

Οι δύο σειρές ασκήσεων, με τις ονομασίες «Key Resolve» και «Foal Eagle», που προκαλούσαν συχνά την οργή της Πιονγκιάνγκ, καθώς τα θεωρούσε γενική πρόβα εισβολής στη Βόρεια Κορέα, θα αντικατασταθούν από πιο περιορισμένης έκτασης ασκήσεις για να «διατηρηθεί» το επίπεδο «στρατιωτικής ετοιμότητας» τόσο των νοτιοκορεατικών όσο και των αμερικανικών δυνάμεων. Κατά το παρελθόν 200.000 νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί και περίπου 30.000 αμερικανοί στρατιωτικοί συμμετείχαν στις δύο σειρές γυμνασίων.

Ωστόσο, μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής των Τραμπ και Κιμ στην Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα προχώρησαν προς μείωση της κλίμακας και ανέστειλαν πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και  υπερπτήσεις των αμερικανικών βομβαρδιστικών. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για το κόστος των γυμνασίων, αποκλείει το ενδεχόμενο απόσυρσης των περίπου 28.500 αμερικανών στρατιωτικών από τη Νότια Κορέα.