Σημαντικά Νέα

Στα μαχαίρια Αίγυπτος & Τουρκία: «Εχθρικό καθεστώς η Άγκυρα»

Νέες εξελίξεις προοιωνίζονται στις σχέσεις Αιγύπτου και Άγκυρας, καθώς η κόντρα ανάμεσα στο Αλ-Σίσι και τον Ρ. Τ. Ερντογάν ολοένα και φουντώνει.

Ο Αιγύπτιος βουλευτής Fawzi al-Sharabasi μέλος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου κάλεσε τις αρχές τις Αιγύπτου να προχωρήσουν προς την αναθεώρηση του συνόλου των εμπορικών συμφωνιών που υπογράφτηκαν με την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, κάλεσε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου να επανεξετάσει τις συμφωνίες, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημία για τη χώρα, καθώς η Τουρκία αποτελεί «εχθρικό καθεστώς».

Ο Sharabasi σε δηλώσεις του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας στο κοινοβούλιο, ανέφερε ότι «Υπάρχει καταφανής εχθρότητα από το κράτος της Τουρκίας προς την Αίγυπτο, που τηρεί άκρως εχθρική στάση και ως εκ τούτου, πρέπει να προχωρήσουμε σε επανεξέταση όλων των εμπορικών συμφωνιών μαζί της, αλλά όχι σε βάρος των δικών μας συμφερόντων»

Η δήλωση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού τόσο η Τουρκία όσο και η Αίγυπτος έχουν να χωρίσουν πάρα πολλά αναφορικά με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού συνιστούν δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Η Άγκυρα ενόψει των τρεχουσών ενεργειακών εξελίξεων στην Α. Μεσόγειο διεκδικεί μερίδιο υδρογονανθράκων από τα αιγυπτιακά κοιτάσματα, ενώ χρηματοδοτεί και καθοδηγεί το κόμμα των αδελφών Μουσουλμάνων, με σκοπό την πτώση του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι και την πρόκληση εμφυλίου εντός της χώρας. Παράλληλα, ανάμεσα στις δύο χώρες υφίσταται μία ανεξέλεγκτη εξοπλιστική κούρσα, όπου η καθεμία διατηρεί τις δικές της συμμαχίες στην περιοχή, οι οποίες βρίσκονται σε αντίθεση.

Το σχέδιο της Άγκυρας «Εθνικός Όρκος» και η προσπάθειά της για επέκτασή της σε παλαιότερα Οθωμανικά εδάφη προκαλούν έντονες αντιδράσεις από πλευράς Αιγύπτου, Ισραήλ και άλλων χωρών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αίγυπτο, ενώ οι μυστικοί πράκτορες του Αλ Σίσι οργώνουν τη χώρα για πράκτορες από την Τουρκία, που ενδέχεται να βρίσκονται στα μέλη του κινήματος της μουσουλμανικής αδελφότητας.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

23 Απρ 2019 9.36 πμ

Ο πρώην πρωθυπουργός και…

16 Μαρ 2019 8.57 μμ

Ο Θανάσης Δρούγος διεθνολόγος…

02 Σεπ 2019 7.13 μμ

Η Τουρκία προανήγγειλε…

27 Μαρ 2019 12.40 μμ

Νέες πτυχές από την παρενόχληση…

26 Φεβ 2019 8.30 πμ

Η επικείμενη τουρκική…

10 Απρ 2019 9.23 πμ

Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές…