Σημαντικά Νέα

«Σμίκρυνση» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποφάσισε ο Ντ. Τραμπ

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως η επικείμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία θα αποτελέσει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τη Δύση.

Ωστόσο, η αγορά του συστήματος S-400 δεν ισοδυναμεί με αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να εκληφθεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας και όχι σαν μία κοινή εμπορική απόφαση.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε μια σειρά επιλογών για τη διασφάλιση της για να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και στις διμερείς σχέσεις να συνεχιστεί αμείωτη και δίχως επιπτώσεις», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος. Στη βάση μίας τέτοιας εξέλιξης το Αμερικανικό Πεντάγωνο δεν θα προχωρήσει στην παράδοση των μαχητικών F-35 στην Άγκυρα, τονίζοντας πως η σοβαρότητα του κινδύνου είναι τέτοια που τα δύο συστήματα δεν μπορούν να εγκατασταθούν μαζί.

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον ετοιμάζει πακέτο μέτρων, προκειμένου να «διαλύσει» την τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία βασίζεται σε συμπαραγωγές συστημάτων σε συνεργασία με άλλες χώρες για το σύνολο των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Άγκυρας. Τα οπλικά συστήματα παράγονται με ξένα ανταλλακτικά και ως εκ τούτου, ένα συνολικό «εμπάργκο» ενδεχομένως να έριχνε σαν χάρτινο πύργο ο,τιδήποτε έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα για τον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές τα προβλήματα αδειοδότησης εξαγωγής κρίσιμων συστημάτων ενδέχεται να υπονομεύσουν τις τουρκικές εξαγωγές το αμέσως επόμενο διάστημα. «Τα κρίσιμα μέρη, όπως κινητήρες, σε πολλά τουρκικά συστήματα είναι κατασκευασμένα από τη Δύση τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία, οι οποίες θα φανούν απρόθυμες να εκδώσουν άδειες εξαγωγής για αυτά τα μέρη, μετά από  κεντρική οδηγία της Ουάσιγκτον».

Παραταύτα, Βαλκανικές χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να αναθέσουν στην Τουρκία προγράμματα αναβάθμισης σε φρεγάτες και κορβέτες, ενώ χώρες όπως το Πακιστάν και η Μαλαισία είναι πελάτες τουρκικών ναυτικών συστημάτων. Ωστόσο, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία διαπιστώνοντας τη γιγάντωση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, υφάρπαζε  πρώην «πελάτες» αμερικανικών εταιρειών, γεγονός που ο «επιχειρηματίας» Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ δεν πρόκειται να το επιτρέψει.

Καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η Άγκυρα εργάζεται για την ενίσχυση των αμυντικών εξαγωγών και της αεροδιαστημικής. Με την τουρκική λίρα να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν προτρέπει την αποστολή διπλωματικών αποστολών σε περισσότερες από 130 χώρες, προκειμένου να κερδίσουν συμβάσεις για τις τουρκικές αμυντικές εταιρείες.

Ο Μουράτ Σέραν, επικεφαλής του οργανισμού προμηθειών της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε ότι «οι εξαγωγές της Τουρκίας σε περισσότερες από 130 χώρες γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας έχουν αυξηθεί κατά 68%, φτάνοντας τα 2,035 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2018 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων, αεροσκαφών και πλοίων στο Κατάρ αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, πωλήσεις 726 εκατ. Δολαρίων στις ΗΠΑ, συμφωνίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση ελικοπτέρων στο Πακιστάν, πωλήσεις έξι συστημάτων drone στην Ουκρανία κ.α., αποτελούν κόκκινο πανί για τους Δυτικούς και τις ΗΠΑ, οι οποίες φέρονται να έχουν σχέδιο «εξόντωσης» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο άμεσο μέλλον.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

02 Μαΐ 2019 1.41 μμ

Σε επικίνδυνα μονοπάτια…

03 Μαΐ 2019 4.20 μμ

O πρεσβευτής των ΗΠΑ στη…

05 Απρ 2019 4.01 μμ

Ήδη από τη δεκαετία του…

04 Μαΐ 2019 3.03 μμ

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως…

18 Μαρ 2019 5.00 μμ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση…

18 Μαρ 2019 1.29 μμ

Ο ανώτατος νατοϊκός διοικητής…