Σημαντικά Νέα

«Σφάζονται» Ρωσία και ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα. Τι φοβούνται οι Αμερικανοί.

Αμερικανικές πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν πως «Οι Ρώσοι μετακινήθηκαν στην Βενεζουέλα εδώ και καιρό για να συμμετάσχουν  σε διμερείς διαβουλεύσεις, για να βοηθήσουν στη συντήρηση πυραυλικού εξοπλισμού, στη στρατηγική της χώρας αυτής, αλλά και στη διεξαγωγή ειδικής εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά της η Μόσχα αναφέρει πως μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας «Wagner», φρουρούν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ενώ Ρώσοι ειδικοί σε κυβερνητικές  επιθέσεις και εμπειρογνώμονες υπολογιστών, έλεγξαν και διερεύνησαν  τις αιτίες των μεγάλων διακοπών ρεύματος που προκαλούνται από τον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, τσέκαραν την αποτελεσματικότητα των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Βενεζουέλα, ενώ οι εντάσεις με τις ΗΠΑ αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα, Αμερικανοί αναλυτές ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έφτασαν  στη Βενεζουέλα τις τελευταίες εβδομάδες «για να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-300 παραμένει αξιόπιστο και  αποτρεπτικό έναντι πιθανών Αμερικανών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο».

Σύμφωνα με αμερικανικούς δορυφόρους της αμερικανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (DIA), τουλάχιστον τέσσερις κινητές συστοιχίες  S-300 αναπτύχθηκαν  σε διάφορα μέρη της Βενεζουέλας για την προστασία βασικών στρατιωτικών βάσεων και κυβερνητικών κέντρων.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του εξόριστου ναύαρχου του ΠΝ της Βενεζουέλας Ιβάν Κάρρουτο, οι συστοιχίες  S-300VM βρίσκονται κοντά στο Καράκας, στην κύρια ναυτική βάση και στις  δεξαμενές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Puerto de la Cruz, στο νησί Μαργαρίτα, και κοντά στο μεγαλύτερο στρατιωτικό συγκρότημα (Guarico), όπου σταθμεύουν τα αεροσκάφη Su-30 της ΠΑ της χώρας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Βενεζουέλα απέκτησε το σύστημα S-300VM ως μέρος μιας μεγάλης αγοράς ρωσικών οπλικών συστημάτων αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ταυτοχρόνως, αγοράστηκαν  ρωσικά αεροσκάφη Su-30,  ταχύπλοα Komar και ολόκληρο το εργοστάσιο για τη συναρμολόγηση των τυφεκίων Kalashnikov.

Οι ΗΠΑ φοβούνται τους πυραύλους S-300VM, οι οποίοι αποτελούν την νεώτερη έκδοση του τύπου αυτού και είναι ικανοί να κτυπήσουν κάθε είδους αμερικανικό αεροσκάφος, ίσως μόνο εκτός των F-22, για τα οποία θα φροντίσουν οι Ρώσοι ειδικοί στην χώρα και οι δορυφόροι και τα ραντάρ της Μόσχας στην Κούβα.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών  John Bolton, «υπάρχουν 20.000 καλά οπλισμένοι Κουβανοί στρατιώτες στη Βενεζουέλα, αν και η Αβάνα το αρνείται αυτό». Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ivan Gil πριν από λίγες εβδομάδες, οι «στρατιωτικοί»  που έφτασαν στη χώρα θα είναι «όσοι χρειάζεται», ενώ  «νέες αποστολές θα φτάσουν σίγουρα». Ο αντιπρόεδρος σχεδιασμού της Βενεζουέλας, Ricardo Menendez, με τη σειρά του, δήλωσε ότι οι αρχές της Βενεζουέλας υπολογίζουν στη στήριξη της Μόσχας  για την διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Ρωσία, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να χτυπούν εδώ και χρόνια  με το «Δόγμα του Μονρόε», δεν θεωρούν ότι κάνουν κάτι κατακριτέο. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι η αποστολή του ρωσικού στρατού στη Βενεζουέλα δεν παραβιάζει ούτε τις διεθνείς συμφωνίες ούτε τους νόμους αυτής της χώρας, δεδομένου ότι βρίσκονται εκεί σύμφωνα με διμερή συμφωνία για τη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε ακόμη πιο σκληρό ύφος, «η Μόσχα δεν δέχεται τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προσπαθούν να «βελτιώσουν τη ζωή του λαού της Βενεζουέλας και εάν η Ουάσινγκτον προσπαθήσει να εισβάλει με στρατό, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής θα αντιταχθεί αμέσως».

Αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει επίσης  ο φόβος των ρωσικών πυραύλων  S-300, των  MANPADS Igla, των Ρώσων  στρατιωτικών  ειδικών και των Κουβανέζων,  ενώ τους ενοχλεί επίσης η αφοσίωση του στρατού στον πρόεδρο Μαδούρο και όλα αυτά κάνουν μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στη Βενεζουέλα πολύ επικίνδυνη.

Ο  στρατός της Βενεζουέλας, που δεσμεύτηκε στο καθεστώς Μαδούρο, έχει τρία σώματα πεζικού και ένα τεθωρακισμένο και μηχανοποιημένο σώμα. Διαθέτει  92 ρωσικά άρματα μάχης T-72B1V, 80 γαλλικά άρματα μάχης AMX-30 και 31 AMX-13, 78 ελαφρά βρετανικά άρματα μάχης  Scorpion, ενώ η Πολεμική Αεροπορία της Βενεζουέλας διαθέτει 23 SU-30MKV. 

Το σύστημα αεράμυνας αποτελείται από διάφορα συστήματα αεράμυνας S-300VM, Buk-2ME, Tor και Pechora. Εκτός από τον μεγάλο αριθμό των Igla MANPADS που τόσο ανησυχεί τους  Αμερικανούς, υπάρχουν και πάνω από 440 πυροβόλα. Ο αριθμός των δυνάμεων ξηράς της Βενεζουέλας αριθμεί περίπου 63 χιλιάδες , αλλά στην  αστυνομία, εξακολουθούν να υπηρετούν  περίπου 220 χιλιάδες στρατοχωροφύλακες. 

Το ναυτικό της Βενεζουέλας αποτελείται από έξι φρεγάτες με πυραύλους, δύο υποβρύχια ντίζελ, δεκάδες περιπολικά πλοία, αποβατικά πλοία και βοηθητικά σκάφη.

Επομένως, είναι προφανές ότι η Βενεζουέλα είναι πλήρως ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αν αποφασίσει να πολεμήσει.