Σημαντικά Νέα

Σεργκέι Λαβρόφ: «Η Δυτική Κυριαρχία τελειώνει. Έρχεται μία Δίκαιη Παγκόσμια Τάξη»

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία εξακολουθεί να μαίνεται, με μήλον της έριδος την περιοχή της Βαλκανικής, στην οποία έχει διαμορφωθεί μία αβέβαιη και ρευστή κατάσταση.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε ομιλία του στο φόρουμ «Ρωσία – Χώρα Ευκαιριών», αναφέρθηκε στο τέλος της κυριαρχίας της Δύσης, ήτοι των ΗΠΑ και την μελλοντική ανάδειξη των δυνάμεων της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο κ. Λαβρόφ απηύθυνε κάλεσμα προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ να προχωρήσει στην απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, προτού ζητήσει από τη Μόσχα να αποσυρθεί από τη Βενεζουέλα. Στις 23 Μαρτίου προσγειώθηκαν στο Καράκας 99 Ρώσοι ειδικών αποστολών υπό τον Ρώσο αξιωματικό Βασίλι Τονκοσκούροφ, με σκοπό την προστασία και ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού της χώρας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την Αμερικανική «ήττα» στη Συρία, προκάλεσε πανικό στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Ρώσοι «πάτησαν» το πόδι τους στην Αμερικανική Ήπειρο για πρώτη φορά.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ «Η επιστροφή της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή ως ισότιμος εταίρος που αψηφά το απαγορευτικό αμερικανικό τελεσίγραφο, προκαλεί νευρική αντίδραση στη Δύση. Δεν επιζητούμε την αντιπαράθεση με κανέναν. Επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε επί ίσοις όροις, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της αναζήτησης ισορροπίας συμφερόντων και αποδεκτών προσεγγίσεων, αλλά…».

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι «η κατηγορηματική απροθυμία των ΗΠΑ και της Δύσης να συμφωνήσουν πως η περίοδος της δυτικής κυριαρχίας στις παγκόσμιες υποθέσεις οδεύει προς το τέλος της. Η μετάβαση σε μία νέα, πολυπολική, δημοκρατική και δίκαιη παγκόσμια τάξη θα διαρκέσει πολύ, αλλά ήδη αυτή τη στιγμή η μετάβαση αυτή είναι επώδυνη για εκείνους που έχουν τη συνήθεια να κυβερνούν τον κόσμο εδώ και αιώνες».