Σημαντικά Νέα

Σε εξέλιξη στρατιωτικό «Σχέδιο Redfold» ενόψει Brexit

Σε θέσης μάχης βρίσκονται οι επιτελείς της ομάδας διαχείρισης της κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο με την επωνυμία «Operation Redfold», καθώς προετοιμάζονται για την παροχή εντολών σε 3.500 άνδρες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίο ευρισκόμενοι σε κατάσταση συναγερμού λόγω Brexit τις τελευταίες εβδομάδες, θα υποστηρίξουν την επαρκή τροφοδοσία του Λονδίνου σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, αφού τα ράφια των σουπερμάρκετ έχουν ήδη αδειάσει.

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times» το υπουργείο Γεωργίας προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, μέσω διαρκής ενημέρωσης των επιτελικών στελεχών για τυχόν προβλήματα στην τροφοδοσία νερού και τροφίμων. Θυμίζουμε ότι ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε ξεκινήσει την επεξεργασία ενός εκτάκτου σχεδίου ανάγκης, αναθέτοντας ανάλογες αρμοδιότητες σε περισσότερο από 30 τμήματα, ύστερα από το χαοτικό διαζύγιο Λονδίνου και Ε.Ε.

Ωστόσο, στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες αυτό το διαζύγιο μπορεί να έλαβε παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου, εντούτοις, ο κίνδυνος ενός άτακτου «Brexit» παραμένει τεράστιος. Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προχωρήσει στην υπερψήφιση της Συμφωνίας που συνομολογήθηκε από την Τ. Μέι και την Ε.Ε., η παράταση θα διαρκέσει έως την παραμονή των ευρωεκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο μέχρι τη 12η Απριλίου.

Την ίδια ώρα η «Επιχείρηση Κίτρινο Σφυρί» (Operation Yellowhammer) που οργανώθηκε από τα Βρετανικά Υπουργεία αποσκοπεί στον περιορισμό τυχόν προβλημάτων που ανακύψουν σε 12 τομείς, ξεκινώντας από τις μεταφορές, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και την εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, τα Υπουργεία υγείας, Οικονομικών και Γεωργίας απηύθυναν κάλεσμα σε επιχειρήσεις να κλείσουν θέσεις σε ειδικά οχηματαγωγά που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απρόσκοπτες εισαγωγές κρίσιμων προϊόντων όπως φαρμάκων ή προϊόντων για επεξεργασία του νερού κλπ.

Ακολούθως, στην κομητεία του Κεντ στη νοτιοανατολική Αγγλία ξεκινούν από τη Δευτέρα πυρετώδεις προετοιμασίες στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit, καθώς στον αυτοκινητόδρομο M20, που οδηγεί στο λιμάνι του Ντόβερ, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας με την τοποθέτηση πινακίδων, προκειμένου το ένα ρεύμα κυκλοφορίας να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης ως χώρος αναμονής για φορτηγά που θα κατευθύνονται προς το λιμάνι.

Ακόμη, οι τοπικές αρχές απηύθυναν κάλεσμα στις σχολικές μονάδες της Βρετανίας να μην προχωρήσουν στην ακύρωση των μαθημάτων, αλλά τουναντίον να μεριμνήσουν για τους μαθητές, ώστε να μην αναγκαστούν οι γονείς τους να απουσιάσουν από τις δουλειές τους. Παράλληλα, αναβρασμός επικρατεί στις βρετανικές επιχειρήσεις, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες τους για το Brexit, με την «Easyjet» να προχωράει προς την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου ορισμένων μετόχων σε περίπτωση αιφνίδιας και χαοτικής αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Αεροπορικές εταιρείες στις οποίες μεγάλο μέρος των μετόχων τους είναι Βρετανοί, κινδυνεύουν να απωλέσουν τα δικαιώματα πτήσεων στην ΕΕ, καθώς προβλέπεται ότι η πλειοψηφία των επενδυτών θα πρέπει να είναι από την Ένωση.

Τέλος, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν ήδη μεταφέρει τεράστια περιουσιακά τους στοιχεία εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς έχουν ήδη «πετάξει» από το Λονδίνο ή ετοιμάζονται για αυτό πάνω από ένα τρισ. λίρες, δηλαδή 200 δισ. λίρες περισσότερες σε σχέση με πριν από δύο μήνες, και πρόκειται για κεφάλαια που περιλαμβάνουν καταθέσεις πελατών σε τράπεζες, εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικές εταιρείες.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

10 Μαΐ 2019 9.43 πμ

Ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσιτς…

10 Απρ 2019 2.03 μμ

Ο ΟΗΕ σε έκθεση του αναφέρει…

17 Μαρ 2019 10.16 πμ

Ενώ το θρίλερ για τη συμφωνία…

10 Μαρ 2019 5.42 μμ

Ο Υπουργός Εξωτερικών…

16 Μαΐ 2019 6.26 μμ

Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη…

28 Απρ 2019 4.06 μμ

Ο Ιταλός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός…