Σημαντικά Νέα

«Σχέδιο» των ΗΠΑ για Βάσεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία για έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υλοποιούν ένα τεράστιο σε σημασία σχέδιο με σκοπό τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και της Μαύρης και παρά τις αρνήσεις Βαλκάνιων Αξιωματούχων.

Η προειδοποίηση της Μόσχας, η οποία κάνει λόγο για «πεδίο μάχης» ανάμεσα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, δείχνει το μέγεθος της επερχόμενης «καταιγίδας», ενώ θεωρεί πως η επέκταση της συμμαχίας πλησίον των ρωσικών συνόρων, απειλεί την ειρήνη στα Βαλκάνια, τα οποία ήδη βρίσκονται πολύ κοντά στο ξέσπασμα εθνοτικών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται η κατασκευή δύο ναυτικών βάσεων σε Ελλάδα και Βουλγαρία, προκειμένου να υλοποιηθούν όσα αποφασίστηκαν στις ΗΠΑ για τον έλεγχο του Εύξεινου Πόντου.

Η μία θα αφορά αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη ή σε κάποιο ελληνικό νησί που θα ελέγχει τον ρου των πλοίων από τον Βόσπορο και που θα δύναται να λειτουργεί ως ενδιάμεση βάση ανεφοδιασμού για τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ που υπάρχουν ήδη στη Βαλκανική.

Η δεύτερη θα αφορά μια ναυτική βάση στις βουλγαρικές ακτές στη Μαύρη θάλασσα με επικρατέστερη την πόλη Μπουργκάς (Πύργος) ή το Τσάρεβο, μέσω των οποίων θα ελέγχονται οι «εισερχόμενοι και οι εξερχόμενοι» στην Μαύρη Θάλασσα από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.  

Πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί πως ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ σημείωσε πως οι πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη νέων βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα δεν είναι αληθινές, καθώς η Σόφια δεν έχει εγκρίνει σχέδια ανάπτυξης ναυτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην επικράτειά της.

Ο κ. Καρακατσάνοφ ανέφερε πως «Η Βουλγαρία παρέχει ήδη τις βάσεις της στην Μαύρη Θάλασσα στο ΝΑΤΟ ως μέρος της συμφωνίας με την συμμαχία» και πρόσθεσε πως η Βουλγαρία εξακολουθεί να παραμένει εταίρος της Συμμαχίας, επιδιώκοντας μια πολιτική για την αναζήτηση συμβιβασμών με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δείχνοντας σαφώς φόβο στους ρωσικούς πυραύλους BASTION και Iskander στην Κριμαία, οι οποίοι σημαδεύουν ήδη την περιοχή.

Ωστόσο, οι βουλγαρικές βάσεις στη Μαύρη θάλασσα είναι στην διάθεση του ΝΑΤΟ και μπορεί να υπάρξει επέκταση των εγκαταστάσεων σε αυτές. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον αποφάσισε την αύξηση της παρουσίας πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που προμηνύει νέα σχέδια στην περιοχή με σκοπό τον έλεγχο της ρωσικής παρουσίας στο πιο σημαντικό σημείο για τη Μόσχα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ακολούθως, οι ΗΠΑ λαμβάνουν τα μέτρα τους και αποφασίζουν να κυκλώσουν την Τουρκία εκτός Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διότι το αμερικανικό Πεντάγωνο φοβάται για τις επόμενες κινήσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν, οι οποίες θα αφορούν πιθανή μεγαλύτερη εμβάθυνση της συμμαχίας με την Μόσχα, με παρουσία ακόμη και Ρώσων συμβούλων στην χώρα.

Οι ηγέτες των οργανισμών εξωτερικής πολιτικής της νατοϊκής συμμαχίας, συναντήθηκαν στις ΗΠΑ με κύριο θέμα την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας τους στη Μαύρη Θάλασσα, αποφασίζοντας τη δημιουργία νέων νατοϊκών βάσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες αποτελούν χώρες «κλειδιά» στην  θάλασσα αυτή για τον έλεγχο της ρωσικής και  τουρκικής ναυτικής παρουσίας.

Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών Kay Bailey Hutchison ανέφερε στο ITAR-TASS «Αποφασίσαμε και άλλα που μπορούμε να κάνουμε στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παρουσίας των πολεμικών μας πλοίων και υποβρυχίων, διευρύνοντας την παρατήρηση και τον έλεγχο στην περιοχή».

Πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί πως παρόλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η Τουρκία, με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ να έχει απωλέσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, ο Σουλτάνος Ερντογάν ετοιμάζεται να υλοποιήσει το σχέδιο για τη δημιουργία μίας νέας διώρυγας στο δυτικό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης, η οποία εκτός από την κίνηση στα στενά, θα επηρεάζει και τις διπλωματικές ισορροπίες στην περιοχή.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

28 Φεβ 2019 5.07 μμ

Ο γεωπολιτικός αναλυτής…

27 Μαρ 2019 10.24 πμ

Ο Yπουργός Εξωτερικών…

30 Μαρ 2019 11.40 πμ

Στρατιωτική και τεχνική…

29 Μαρ 2019 12.12 μμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ.…

27 Μαρ 2019 6.22 μμ

Ο Θεόδωρος Καρυώτης, θεωρητικός…

23 Φεβ 2019 6.47 μμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες…