Σημαντικά Νέα

Ρώσος αναλυτής: «Πώς το ΝΑΤΟ εξουδετερώνει την εξωτερική και οικονομική πολιτική των μελών του»

Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Μιχαήλ Σμολίν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και την εξωτερική τους πολιτική τα νέα κράτη που αποφασίζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να αποτελέσει το νέο μέλος της Συμμαχίας, συνδέεται άμεσα με την πρόθεση του ΝΑΤΟ να επηρεάσει και να ελέγξει το σύνολο των σχεδιασμών που αφορούν τη Ρωσία στην περιοχή των Βαλκανίων, τον αγωγό South stream, καθώς και τις παραδοσιακές σχέσεις της θρησκευτικής και πολιτιστικής ενότητας των Ορθοδόξων.

Ο κ. Σμολίν τόνισε ότι «Αυτό αποτελεί μέρος της πολιτικής του ΝΑΤΟ για μετακίνηση προς ανατολάς και της “απορρόφησης” των χωρών που αποτελούσαν κάποτε μέρος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ως εκ τούτου, η συμμαχία “καταπίνει” τις χώρες που θα μπορούσαν να έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία».

Παράλληλα, επισημαίνει πως η ένταξη των χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία συνιστά κίνδυνο για την ασφάλειά τους, καθώς κάθε χώρα που γίνεται κομμάτι του ΝΑΤΟ, οφείλει να εγκαταστήσει στην επικράτειά της πυραύλους. Κατά συνέπεια, η Ρωσία πρέπει να λάβει υπόψιν της τα σημεία αυτά ως πιθανούς στόχους σε περίπτωση σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Ταυτόχρονα, υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα… η πολιτική αυτών των χωρών σταματά να θεωρείται κυρίαρχη. Εάν πριν αυτές οι μικρές χώρες δεν μπορούσαν να οικοδομήσουν την εξωτερική πολιτική τους, τώρα απλώς δεν θα έχουν καθόλου εξωτερική πολιτική».

Επί παραδείγματι, η κατασκευή του αγωγού «South Stream», που αποτελεί ένα κερδοφόρο έργο, χάθηκε για τη Βουλγαρία, καθώς οι πολιτικοί της αναγκάστηκαν να αρνηθούν το πέρασμα του αγωγού διαμέσου της χώρας τους λόγω της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρει ο Ρώσος επιστήμονας «Εάν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο έργο, θα το κάνει σίγουρα. Τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ απλώς δεν θα λάβουν το μερίδιο που θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει εάν συνεργάζονταν με τη Ρωσία».

Σε τελική ανάλυση το ΝΑΤΟ «θα δέσει τα χέρια» των κρατών, μη επιτρέποντάς τους να επιλύσουν τα οικονομικά ζητήματα προς όφελός τους. Ωστόσο, χώρες όπως η Τουρκία, όπου υπάρχει η επιθυμία για ανεξαρτησία, μπορούν να αντισταθούν σε μία τέτοια πίεση, όμως χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία σε καμία περίπτωση, κατέληξε ο κ. Σμόλιν.