Σημαντικά Νέα

Ρώσος Αναλυτής: «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα σημεία τριβής Ελλάδος & Τουρκίας»

Σύμφωνα με Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή, στη βάση των πρόσφατων προειδοποιήσεων του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ προς την Άγκυρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν την εκμετάλλευση των σημείων τριβής μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Ο κ. Μενέντεζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ανέφερε πως «Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το πράξει, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και αυτής των συμμάχων μας».

Παράλληλα, απέστειλε προειδοποίηση στην Άγκυρα για επιβολή κυρώσεων και σε αναστολή πώλησης των F-35, σε περίπτωση απόκτησης των S-400, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταφοράς οπλισμού από τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα, εάν οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας επιδεινωθούν.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Εβσέεβ, επικεφαλής του τμήματος Ευρασιατικής Ενσωμάτωσης και Ανάπτυξης για τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, εκτίμησε πως οι δηλώσεις του Αμερικανού Γερουσιαστή λειτουργούν ως μοχλός άσκησης πίεσης προς την Άγκυρα.

«Ένα άλλο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, διαθέτει S-300 και αυτό δεν προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Επιπλέον, υπάρχει τέτοιο σύστημα στην Ουκρανία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό για κάποιον λόγο, για άλλη μια φορά, δεν προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία. Υπάρχει απλώς μια επιθυμία από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα, αναγκάζοντας την Τουρκία να εγκαταλείψει τη ρωσική σύμβαση και να αγοράσει αμερικανικά όπλα».

Ο Ρώσος αναλυτής επισημαίνει πως οι ΗΠΑ απλώς πιέζουν τους Τούρκους να εγκαταλείψουν τους S-400 για χάρη των αμερικανικών Patriot, τα οποία είναι κατώτερα των ρωσικών S-400 τόσο στο εύρος ανίχνευσης στόχου όσο και στο ύψος ανίχνευσης, ενώ οι S-400 είναι ικανοί να λειτουργήσουν υπό συνθήκες ισχυρής παρεμβολής που το σύστημα Patriot δεν παρέχει.

Ακολούθως, ο κ. Εβσέεβ θεωρεί πως έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα για τα F-35 και ως εκ τούτου, το ζήτημα της επιστροφής των κεφαλαίων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών. Πάντως, ακόμη και αν το αμερικανικό Κογκρέσο μπλοκάρει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, τότε η Άγκυρα διαθέτει πάντα μια εναλλακτική με την απόκτηση των κατά πολύ ανώτερης ποιότητας ρωσικών SU-57.

Παράλληλα, στις απειλές της Ουάσιγκτον για την επιλογή της Τουρκίας να παραμείνει στο ΝΑΤΟ ή να αποκτήσει τους S-400, η Άγκυρα θα μπορούσε από την πλευρά της να αποστείλει «τελεσίγραφο» λέγοντας «Αποφασίστε ότι είστε μαζί μας ή με τους Κούρδους της Συρίας, γιατί προμηθεύετε όπλα τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τους παρέχετε αεροπορική κάλυψη;».

Ως εκ τούτου, η Άγκυρα έχει πολλούς λόγους να εκθέσει προς τις ΗΠΑ πολλές και σημαντικές αξιώσεις, καθώς οποιοδήποτε μέλος της Νατοϊκής Συμμαχίας έχει το δικαίωμα να ακολουθήσει την πολιτική που θεωρεί κατάλληλη, δίχως αυτό να συγκρούεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.