Σημαντικά Νέα

Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα: Παιχνίδια υπερδυνάμεων στη Σερβία

«Μπροστά για  την Βοϊβοντίνα» είναι ο νέος πολιτικός σχηματισμός που ίδρυσε το Κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών (LSV) της Βοϊβοντίνας, των Νενάντ Τσανάκ και Αλεξάνταρ Οξίτς, με πρωταρχικό σκοπό την επαναφορά της πλήρους αυτονομίας της επαρχίας. Η προσπάθεια αυτή έρχεται ως απάντηση στα Σερβικά κόμματα, τα οποία εμποδίζουν την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.

Το LSV υπέβαλε ψήφισμα στο Κοινοβούλιο της Σερβίας μαζί με νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Βοϊβοντίνα, με στόχο την αλλαγή του Συντάγματος και την απόκτηση εκ νέου της πλήρους αυτονομίας της, η οποία ήταν σε ισχύ πριν από τον πόλεμο του Κοσόβου το 1999.

Η Βοϊβοντίνα αποτελεί επαρχία του βόρειου τμήματος της χώρας στην πεδιάδα της Παννονίας με το Νόβι Σαντ να είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Ο πληθυσμός της φτάνει περίπου στα 2 εκατομμύρια, αποτελώντας το 26.88% του πληθυσμού της Σερβίας, εξαιρουμένου του Κοσσυφοπεδίου. Στην πολυεθνική και πολυπολιτισμική αυτή επαρχία υπάρχουν 26 εθνοτικές ομάδες, καθώς και 6 γλώσσες σε επίσημη χρήση με πρώτη την Ουγγρική.

Ωστόσο, οι μεγάλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας εμφανίζονται ως εγγυητές της εθνικής κυριαρχίας του κράτους της Σερβίας, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για περαιτέρω διαμελισμό της χώρας σε σχέση με το Κόσοβο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι και ο Ενβέρ Χοτζάι, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, παραδέχθηκαν ότι το Βελιγράδι έχει στο πλευρό του τις παγκόσμιες δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας και δίχως να υπάρξει συμφωνία μαζί τους, δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμη λύση για το δικό τους κράτος.

Ο Κοσοβάρος αναπληρωτής πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου μέσω της πολιτικής πλατφόρμας του Διαλόγου των Βρυξελλών, αλλά πρέπει να υπάρξει και  αμοιβαία αναγνώριση από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Η πολιτική της Ρωσίας επί του παρόντος δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, ενώ και η Κίνα δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Εμείς θα υπογράψουμε οποιαδήποτε  συμφωνία, μόνο όταν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει υποστήριξη Ρώσων και Κινέζων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις γι’ αυτό».

Από την πλευρά του ο Μίλισαβ Πάιτς, επικεφαλής της επιτροπής της σερβικής εξωτερικής πολιτικής, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς, ανέφερε ότι «οι Κοσοβάροι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν είναι αρκετή και ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι κατά οποιασδήποτε απόφασης, η οποία θα υπερβαίνει το πλαίσιο της απόφασης 1244 του ΟΗΕ, η οποία επιβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Σερβίας στην περιοχή του Κοσόβου».

Τέτοιες εξελίξεις ενδέχεται να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα στο βαλκανικό μωσαϊκό, με το οποίο «παίζουν» εκ νέου οι αποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις.