Σημαντικά Νέα

Ρωσία: «Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα»

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Βενεζουέλας με σκοπό να ανατρέψουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «argumenti I fakti» δήλωσε ότι «Αντιμετωπίζοντας με σαρκασμό και υπεροψία τον λαό της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στο ανεξάρτητο κράτος».

Η αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Πουέρτο Ρίκο και την Κολομβία φανερώνει τις βαθύτερες προθέσεις του Πενταγώνου να ενισχύσει τις ένοπλες στρατιωτικές ομάδες, που θα χρησιμοποιηθούν για την ανατροπή του προέδρου Μαδούρο. Η δεινή ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πολίτες της Βενεζουέλας έχει προκληθεί λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και του εμπάργκο. Ωστόσο, κατανοούν επακριβώς τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ, γι’ αυτό και αρνούνται να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια από μια χώρα «εισβολέα».

Επίσης, όπως ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος ασφάλειας, οι ΗΠΑ έχουν ήδη προτείνει στη Μόσχα τη διεξαγωγή ξεχωριστών συνομιλιών για τη Βενεζουέλα, αλλά ενώ υπήρξε συμφωνία, η Ουάσινγκτον ξεκίνησε τη χρήση παράλογων προσχημάτων για την αποφυγή των διαβουλεύσεων.

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, διασφαλίζοντας τη στήριξη των Αμερικανών, ενώ ο Νικολάς Μαδούρο εκκινώντας τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος στις 10 Ιανουαρίου, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή του Γκουαϊδό ως απόπειρα πραξικοπήματος, που ενορχηστρώθηκε από την Ουάσιγκτον.