Σημαντικά Νέα

Ρ. Τ. Ερντογάν: «Όσο οι Έλληνες απογειώνουν μαχητικά στο Αιγαίο, το ίδιο θα κάνουμε και εμείς»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε άκρως προκλητικός για πολλοστή φορά, προβαίνοντας σε δημόσια αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή του Αιγαίου, λέγοντας πως όσο η Ελλάδα απογειώνει αεροσκάφη, το ίδιο ακριβώς θα πράττει και η Τουρκία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ηaberturk», σε ερώτηση που του έγινε εάν θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του πυραυλικού συστήματος S-400, όταν θα το παραλάβει, όπως έχει κάνει η Ελλάδα με τους S-300, η απάντησή του ήταν αρνητική. Ωστόσο, υποστήριξε πως η Ελλάδα, αν το κρίνει απαραίτητο θα τους ενεργοποιήσει.

«Μα σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσουν! Όταν τα αεροσκάφη μας απογειωθούν στο Αιγαίο, βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη τους από την Ελλάδα. Όμως, όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας τότε λένε, γιατί τα απογειώσατε! Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. Τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, αφού η Άγκυρα σε κάθε ευκαιρία θέλει να εκφράσει τη δυσφορία της για τα τεκταινόμενα στην περιοχή του Αιγαίου και ειδικότερα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς το ενεργειακό μπλοκ που έχει σχηματιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, επιβάλλει τη μετεξέλιξη του αμυντικού της δόγματος.

Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχές τόσο στο Αιγαίο όσο και νοτίως της Κύπρου ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, αλλά και ενόψει της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου για τον αγωγό «East Med», προαναγγέλλοντας στρατιωτική δραστηριότητα στα νερά της μεσογείου, όπου βρίσκεται η καρδιά των ενεργειακών οικοπέδων της κυπριακής δημοκρατίας.