Σημαντικά Νέα

Ρ. Τ. Ερντογάν: «Οι ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου είναι αδιαπραγμάτευτες»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην υπόθεση της γεώτρησης ανοιχτά της Κύπρου, διαβεβαιώνοντας ότι οι εξορυκτικές διαδικασίες θα συνεχιστούν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε αμετακίνητος, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της Τουρκίας για εξορύξεις στη Μεσόγειο.

«Τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» επί των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αδιαπραγμάτευτα. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των «Τουρκοκυπρίων»»,δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν κάλεσε το ΝΑΤΟ να σεβαστεί τα δικαιώματα της Άγκυρας για τη διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας ότι η στήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις τουρκικές έρευνες μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση περαιτέρω εντάσεων.

Από την άλλη πλευρά ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την έναρξη των εξορυκτικών διαδικασιών της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία έχει προκαλέσει τη μήνη και της Λευκωσίας.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», τόνισε μεταξύ άλλων το αμερικανικό State Department.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντιδρώντας ανέφερε πως «Είναι απαράδεκτο τρίτα μέρη να επιχειρούν να καθορίσουν πού θα περνούν τα θαλάσσια σύνορα, τοποθετώντας τον εαυτό τους στη θέση διεθνών δικαστηρίων. Οι δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα στις αδειοδοτημένες περιοχές των σκαφών – γεωτρύπανων στην υφαλοκρηπίδα μας με τις άδειες που η κυβέρνηση έδωσε στην Turkish Petroleum το 2009 και 2012».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

23 Φεβ 2019 7.13 μμ

Η Άγκυρα ανακοίνωσε τη…

02 Μαρ 2019 5.22 μμ

Όπως μετέδωσε το τουρκικό…

14 Απρ 2019 3.40 μμ

Το νέο νομοσχέδιο που…

23 Φεβ 2019 7.17 μμ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος…

23 Μαρ 2019 4.44 μμ

Ο ναύαρχος και επίτιμος…

25 Μαρ 2019 8.15 πμ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ.…