Σημαντικά Νέα

Ρ. Τ. Ερντογάν «Η αγορά των ρωσικών S-400 δεν έχει καμία σχέση με τα αμερικανικά F-35»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σε δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος άμυνας S-400 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα μαχητικά αεροπλάνα F-35 του ΝΑΤΟ ή την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» σε συνάντηση του Ιδρύματος Νεολαίας της Τουρκίας (TUGVA) στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με το έργο του ΝΑΤΟ και των F-35, αλλά ούτε και με την ασφάλεια των ΗΠΑ». Πρόσθεσε δε: «Το ζήτημα δεν αφορά τους S-400. Είναι επειδή η Τουρκία ενεργεί με δική της βούληση όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως τη Συρία και είναι σαφές γιατί η Τουρκία αγοράζει αυτό το σύστημα αεράμυνας και πώς σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει».

Η Άγκυρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με την Αμερικανική πίεση εναντίον του πυραυλικού συστήματος άμυνας S-400, η οποία θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος στη βάση της κοινής λογικής. Η αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας είχε συμφωνηθεί ήδη από το 2017, κίνηση η οποία επικρίθηκε σφοδρά από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο είχε προειδοποιήσει ότι θα προκαλούσε ρήξη στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις και θα επηρέαζε το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας Τσάρλυ Σάμερς είπε πως «Εάν η Τουρκία προμηθευτεί τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες από την άποψη της στρατιωτικής μας σχέσης για τα συστήματα Patriot και τα F-35. Δεν θα πάρουν τα F-35, αν προμηθευτούν S-400».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία σχεδιάζει την αγορά και 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, που δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση από το Κογκρέσο, ωστόσο, το πρόγραμμα για τα F-35 προμηθεύουν τουρκικές επιχειρήσεις με βασικά εξαρτήματα, που περιλαμβάνουν τις δομές των αεροσκαφών και τις κεντρικές ατράκτους.