Σημαντικά Νέα

Ρ. Τ. Ερντογάν: «Δεν υπαναχωρούμε από τις αξιώσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Νέο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις αξιώσεις που διατηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο απέστειλε η Τουρκία, δια στόματος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτζιγές.

Ο κ. Τσαγατάι Ερτζιγές αναφέρθηκε και στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, υποστηρίζοντας πως η κυριότητα επί των νήσων δεν απορρέει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τάχθηκε υπέρ της σύναψης διεθνών συμφωνιών για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

«Τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών ή δικαστικών αποφάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέρριψε τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, με αφορμή ενδεχόμενες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς, δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της Ε.Ε. με τα σύνορα της Κύπρου, όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών.

«Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», ανέφερε καταλήγοντας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διασφάλισης των τουρκικών συμφερόντων.«Η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι πιθανή, μόνο μέσω της εξασφάλισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας στα κεντρικά γραφεία του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.