Σημαντικά Νέα

Ρ. Μενέντεζ: “Πλήγμα για την άμυνα της Τουρκίας οι αμερικανικές κυρώσεις για τους ρωσικούς S-400”

O Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο θέμα της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα, καθώς και στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Μενέντεζ επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ προειδοποίησε πως η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην άμυνά της, σε περίπτωση που προχωρήσει η συμφωνία για την αγορά των S-400.

«Σύμφωνα με τον Νόμο περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA), στου οποίου τη σύνταξη συνέβαλα, οποιοσδήποτε διεξάγει μια σημαντική συναλλαγή με τους τομείς άμυνας ή πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα υπόκειται σε υποχρεωτικές κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ.

Και σημειώνει πως «Εάν η Τουρκία παραλάβει τους S-400, πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα επιλέξει μια διαφορετική πορεία, διότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας και στην ικανότητά της να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ».

Κληθείς να σχολιάσει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και τη δυναμική τους, ο κ. Μενέντεζ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας, που όπως επισημαίνει τον ανησυχούν.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι, ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα μπορεί να φαίνονται βραχυπρόθεσμα θετικές, υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όσον αφορά τις κινεζικές επενδύσεις σε υποδομές ή τεχνολογίες πληροφορικής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών».

Να σημειωθεί πως ο γερουσιαστής επανέρχεται στο ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400 με προειδοποιήσεις, μια κίνηση που είναι πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική κλιμάκωσης της Ουάσιγκτον το τελευταίο διάστημα προς την Άγκυρα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι δεν θα παραδώσουν τα μαχητικά F-35, σε περίπτωση που προχωρήσει η συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για τα αντιπυραυλικά συστήματα.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

01 Μαΐ 2019 11.31 πμ

Το Νοέμβριο ο Αμερικανός…

12 Μαΐ 2019 5.47 μμ

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει…

19 Μαΐ 2019 4.33 μμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ…

08 Απρ 2019 4.08 μμ

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας…

21 Απρ 2019 2.43 μμ

Η Άγκυρα βρίσκεται ακόμη…

16 Μαρ 2019 8.57 μμ

Ο Θανάσης Δρούγος διεθνολόγος…