Σημαντικά Νέα

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν: «Αρχίστε να προετοιμάζεστε για ένα σκληρό Brexit»

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας στο Κογκρέσο. απηύθυνε προειδοποίηση στις ΗΠΑ ότι πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ενός σκληρού «Brexit».

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα σκληρό Brexit ως ένα πολύ ρεαλιστικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε εν όψει της κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλες λόγω της νέας καθυστέρησης της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές διαταραχές στο εμπόριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ε.Ε. θα συμφωνήσει στην παραχώρηση ακόμη μίας παράτασης στο «Brexit» μέχρι τις 30 Ιουνίου, ύστερα από αίτημα που κατέθεσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Πάντως σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ η πιθανότητα ενός «Brexit», δίχως συμφωνία, είναι ορατή, ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για άρση του αδιεξόδου έστω και την ύστατη στιγμή. Οι Βρυξέλες προκειμένου να δώσουν το φως σε μία μακρά παράταση χρειάζονται ισχυρή αιτιολόγηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως κάτι τέτοιο εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ακροδεξιό σκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος επιθυμεί να γκρεμίσει την Ευρώπη, ενώ θεωρεί αναγκαία τη φροντίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και αν χρειαστεί να την μεταρρυθμίσουν.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η ανάρτηση του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit είναι σχεδόν αναπόφευκτο.