Σημαντικά Νέα

Πώς βλέπει η Ρωσία την «επέκταση» του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια

Ο Αντρέι Κέλιν, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο εκτίμησε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική απειλεί να υπονομεύσει την εύθραστη σταθερότητα στην περιοχή.

«Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν στη δεκαετία του ’90, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε αρκετά κύματα απερίσκεπτης επέκτασης προς την Ανατολή, φέροντας την υποδομή του στα σύνορα της Ρωσίας. Και η επέκταση σήμερα έχει στόχο τα Δυτικά Βαλκάνια και απειλεί να υπονομεύσει την ήδη εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Κέλιν στο διεθνές συνέδριο «Μετασχηματισμός των Διεθνών Σχέσεων στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Πρέπει να σημειωθεί πως το Φεβρουάριο υπεγράφη το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα. Όλα τα κράτη – μέλη πρέπει να κυρώσουν το πρωτόκολλο, προτού τα Σκόπια γίνουν πλήρες μέλος.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ελπίδα πως η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το φθινόπωρο του 2019, ενώ η Ρωσία έχει εκφράσει την άποψη ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

«Τώρα που το Μαυροβούνιο έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία ωθείται εκεί, είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ας μην ξεχνάμε πως, η Μόσχα έχει καταδικάσει επανειλημμένα τη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι οι επιθετικές κινήσεις της συμμαχίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση έως και μια πλήρη αντιπαράθεση.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

23 Φεβ 2019 7.17 μμ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος…

21 Απρ 2019 11.02 πμ

Ύστερα από πληροφορίες…

16 Μαΐ 2019 7.06 μμ

Ο  Υπουργός Εξωτερικών…

06 Απρ 2019 5.47 μμ

Όπως σημειώνει η «Jerusalem…

14 Μαρ 2019 5.14 μμ

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει…

05 Απρ 2019 12.40 μμ

Η πρόθεση δημιουργίας…