Σημαντικά Νέα

Πώς το «χρυσό» οικόπεδο της Κύπρου αλλάζει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στο στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 εντός της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Με αποθέματα φυσικού αερίου που κυμαίνονται από 5 έως 8 εκατομμύρια κυβικά πόδια, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ενέργειας. Το «καλό και εκμεταλλεύσιμο» κοίτασμα ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου και αποκαλύπτεται σε μία περίοδο που η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται επικίνδυνα, ενώ δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει και πολιτικές εξελίξεις.

Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γέωργιος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το νησί μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε., ενώ τα διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το νησί ως «ενεργειακό παίκτη». Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, μιλώντας για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, δήλωσε ότι αυτή είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, σημειώνοντας παράλληλα, το ενδιαφέρον του και για μελλοντικές έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το νέο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ ενισχύει τη θετική οικονομική προοπτική της Κύπρου, ωστόσο, φέρνει απέναντί της την Τουρκία, η οποία απαιτεί από τη Λευκωσία τη συνδιαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου είτε επιχειρώντας τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο είτε προβαίνοντας σε παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο περιφέρεται στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, ανεβάζοντας την ένταση, ενώ την ίδια στιγμή η Άγκυρα πραγματοποιεί την περιβόητη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που ισοδυναμεί με πρόβα πολέμου και επίδειξη δύναμης σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία επιδιώκει να στείλει ένα άμεσο μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς και στους συμμάχους τους, η οποία θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στην εν λόγω περιοχή και δεν θα επιτρέψει καμία κίνηση χωρίς τη συναίνεσή της. Βέβαια το παιχνίδι της Τουρκίας συνεχίζεται και στο Αιγαίο, εντάσσοντάς το στους στρατηγικούς της στόχους, επιχειρώντας να γκριζάρει συγκεκριμένες περιοχές και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Ο φόβος της Άγκυρας για απομόνωση από το εν εξελίξει ενεργειακό παιχνίδι είναι υπαρκτός, σε βαθμό που κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η ίδια επιδιώκει ένα «ατύχημα».

Από την άλλη, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ γυρνούν την πλάτη τους στην Τουρκία και στρέφουν το βλέμμα προς την Κύπρο, προχωρώντας σε επαφές με τη Λευκωσία, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία του νησιού για τα συμφέροντά τους στην περιοχή και αναβαθμίζοντας τη συνεργασία τους. Η Γαλλία και ο πρόεδρος Ε. Μακρόν κλείνει σημαντικές συμφωνίες με την κυπριακή δημοκρατία σε αμυντικό επίπεδο, παραχωρώντας της πρόσβαση και δικαιώματος χρήσης κρίσιμων βάσεων στο νησί, ενώ το Ισραήλ προωθεί τα δικά του συμφέροντα στην Κύπρο, αποκλείοντας την Τουρκία από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Το ενεργειακό πρόγραμμα που τώρα ενεργοποιείται είτε θα αποδειχθεί ασπίδα προστασίας για το νησί είτε θα ανάψει νέες φωτιές στην περιοχή, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ, Η Ε.Ε. και το Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία, εάν εκείνη κινηθεί απειλητικά εναντίον του νησιού.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

01 Απρ 2019 9.28 μμ

Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος, όπως…

10 Μαΐ 2019 4.16 μμ

Οι ενεργειακοί κολοσσοί…

01 Απρ 2019 7.30 μμ

Όπως δήλωσε μέσω Twitter ο…

16 Μαρ 2019 11.34 πμ

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού…

30 Απρ 2019 4.43 μμ

Η πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita»…

18 Μαΐ 2019 6.51 μμ

Για την κρισιμότερη Τουρκική…