Σημαντικά Νέα

Πώς η Τουρκική οικονομία «εκδικείται» τον Σουλτάνο Ερντογάν

Ενώ οι τιμές των τροφίμων στη γείτονα εμφανίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο με τον ετήσιο πληθωρισμό να παραμένει αμετάβλητος στο 19,71% για το μήνα Μάρτιο, το υψηλό κόστος διαβίωσης των Τούρκων πολιτών, πλήττει τη δημοτικότητα του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις πρόσφατες αυτό-διοικητικές εκλογές της περασμένης Κυριακής απώλεσε την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, γεγονός που οφείλεται στην ραγδαία επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, με τον πληθωρισμό και την ανεργία να αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματά της.

Τα νοικοκυριά της Τουρκίας αντιμετωπίζουν επί καθημερινής βάσεως δυσκολίες στην κάλυψη των βασικών αναγκών, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στην άνοδο των τιμών στα τρόφιμα κατά 30% το τελευταίο διάστημα. Στην οικονομική ύφεση του τελευταίου εξαμήνου του 2018 έρχεται να προστεθεί και η δυσοίωνη πρόβλεψη των αναλυτών της «Capital Economics», οι οποίοι εκτιμούν υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,5% εντός του τρέχοντος έτους, εκτινάσσοντας τις πιθανότητες αύξησης της ανεργίας, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασε το 13,5%.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε προσφάτως την σημαντική άνοδο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης ως μία μορφή άσκησης «τρομοκρατίας», λαμβάνοντας στη συνέχεια την πρωτοβουλία πώλησης βασικών αγαθών σε χαμηλότερες τιμές της λιανικής αγοράς σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, με την εγκατάσταση 150 υπαίθριων πάγκων.

Εντούτοις, ακόμη και στις πόλεις όπου υπερίσχυσε το AKP στις πρόσφατες εκλογές, έχει γίνει αντιληπτό πως η ερντογανική κυβερνητική πολιτική έχει συμβάλει στην εκτίναξη του πληθωρισμού και της ανεργίας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Guardian», ενώ επισκιάζεται κάθε προοπτική ανάκαμψης ενόσω συνεχίζεται αμείωτη η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Άγκυρας με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της γείτονος.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπαυσε να υποχωρεί ήδη από τον Ιανουάριο, όπως εκτίμησαν οικονομικοί αναλυτές στο Reuters, ενώ κάθε ένδειξη πολιτικής ή οικονομικής αστάθειας στη χώρα επιτείνει τις πληθωριστικές τάσεις, προκαλώντας νέα πτώση της τουρκικής λίρας. Επιπρόσθετα, η δήλωση του Τούρκου Προέδρου προς τους επενδυτές ότι πρόκειται να πληρώσουν «βαρύ τίμημα», στοιχηματίζοντας εις βάρος του τουρκικού νομίσματος, ενισχύει το φόβο για κυβερνητική παρέμβαση στις αγορές, η οποία θα έπληττε την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Με την τουρκική λίρα να έχει απωλέσει πάνω από το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου και με τη νέα πτώση της τάξεως του 0,3% ύστερα από την κοινοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να ματαιώσουν την παράδοση του εξοπλισμού για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα βρίσκεται εντελώς εκτεθειμένη στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

27 Φεβ 2019 9.16 μμ

Ο καθηγητής γεωπολιτικής…

30 Μαρ 2019 10.05 πμ

Ο Διευθυντής προγραμμάτων…

05 Μαρ 2019 3.29 μμ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός…

18 Μαρ 2019 10.54 πμ

Μετά την πρόσφατη αιματοχυσία…

09 Μαρ 2019 8.27 μμ

Η πρόσφατη ανακάλυψη του…

25 Φεβ 2019 11.37 πμ

Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε…