Σημαντικά Νέα

Πως η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το “μουσουλμανικό τόξο” παρεισφρύει στα Σκόπια

Ήδη από τη δεκαετία του 1990 η εξωτερική πολιτική της γείτονος χαρακτηρίζεται από την προσπάθειά της να επενδύσει στο λεγόμενο «μουσουλμανικό τόξο», αξιοποιώντας τους πολιτιστικούς δεσμούς με τις μουσουλμανικές κοινότητες των Βαλκανίων, με στόχο την απόκτηση αυξημένης επιρροής στην περιοχή.

Ακόμη και αν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων βρίσκονταν σε διαρκή εκκρεμότητα για δεκαετίες, η Τουρκία ευθύς εξαρχής αναγνώρισε τη γειτονική χώρα με το προγενέστερο συνταγματικό της όνομα (FYROM), επιχειρώντας να αποκτήσει ισχυρή πολιτική παρουσία.

Πολύ σύντομα κατέστη σαφές ότι οι Βαλκανικές χώρες έπρεπε να στραφούν προς τον Ευρωπαϊκό θεσμό, με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ως εκ τούτου, η Βόρεια Μακεδονία απολαμβάνει πλέον πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα, αναπτύσσοντας παράλληλα και την αμυντική της συνεργασία, καθώς οι δύο χώρες αλληλεπιδρούν διαμέσου του ΝΑΤΟ. Μάλιστα προσφάτως επικυρώθηκε μέσω της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, η ανάληψη της ευθύνης επιτήρησης του εναέριου χώρου τους από την ελληνική πλευρά, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας και επειδή η χώρα μας διαθέτει την πιο αναβαθμισμένη πολεμική αεροπορία σε σύγκριση με άλλες νατοϊκές χώρες.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία επιχειρεί την απόκτηση αναβαθμισμένου πολιτικού και στρατιωτικού ρόλου, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων των Σκοπίων. Δεν ήταν διόλου τυχαία η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του, αναφέρθηκε στους κοινούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, εκφράζοντας την ελπίδα και αισιοδοξία για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών τους σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Πρέπει να σημειωθεί πως η επίσκεψη Ακάρ στα Σκόπια επικεντρώθηκε αφενός στο ζήτημα της αντιμετώπισης του δικτύου του Φ. Γκιουλέν, το οποίο όπως πιστεύεται έχει σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια μέσω θρησκευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων και ως εκ τούτου, η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως διάφοροι καταζητούμενοι έχουν βρει καταφύγιο εκεί, επιδιώκοντας τη συνεργασία των αρχών για τη σύλληψη και έκδοσή τους και αφετέρου, η Τουρκία ήδη εκπαιδεύει Σκοπιανούς στρατιώτες στο έδαφός της, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές αποστολές της γείτονος εκτός συνόρων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Τουρκία διεκδικεί την αναβάθμιση αυτής της σχέσης ακόμη περισσότερο για την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε την δημιουργία μίας στρατιωτικής βάσης και μίας γενικότερης πολιτικής παρουσίας, αφού ο πρωταρχικός σκοπός της εκπαίδευσης θα είναι η απόκτηση μίας ευμενούς στάσης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Β. Μακεδονίας έναντι της Άγκυρας, που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στο εγχείρημα της Ελλάδας για πολιτική και οικονομική συνεργασία με το βόρειο γείτονά μας.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

23 Απρ 2019 9.36 πμ

Ο πρώην πρωθυπουργός και…

14 Νοέ 2019 8.57 πμ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους,…

17 Νοέ 2019 1.40 μμ

Ενοχλημένο εμφανίζεται…

26 Νοέ 2019 9.29 μμ

Η Τουρκία αρνείται να…

17 Νοέ 2019 7.46 μμ

Για ακόμη μια φορά η τουρκική…

14 Μαρ 2019 9.33 πμ

Περισσότερες από πενήντα…