Σημαντικά Νέα

Πώς οι ΗΠΑ «σπάνε» τον τσαμπουκά της Άγκυρας για τους S-400

Το ανατολίτικο παζάρι του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν φαίνεται ότι δεν έχει άλλες κινήσεις. Μετά την αποχώρηση του Τούρκου Υπουργού Αμύνης Χ. Ακάρ από την Ουάσιγκτον με «άδεια χέρια», εκείνος που παραμένει με ανοιχτές αγκάλες είναι η Μόσχα.

Σύμφωνα με  προβλέψεις Ρώσων αναλυτών, οι κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ σε βάρος της Άγκυρας, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης της κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ για τα F-35.

Τα μαχητικά Τύπου Stealth που διαθέτουν οι ΗΠΑ, θεωρούνται η «τανάλια», με την οποία θα επιδιώξουν να σπάσουν τον «τσαμπουκά» του Σουλτάνου Ερντογάν, αφού η μη παραλαβή τους θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την τουρκική πολεμική μηχανή.

Ο Ρώσος καθηγητής στην Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών Σεργκέι Σουντακόφ, διαβλέπει ότι οι πύραυλοι S-400, είναι εξίσου σημαντικοί για την φαρέτρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και αποτελεί ένα χαρτί που εν πολλοίς, ο Τούρκος Πρόεδρος, δύσκολα θα «κάψει». 

Όπως δήλωσε στο Russia Today, «τα χαρακτηριζόμενα ως αόρατα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά F-35 που δύνανται να εισέλθουν στα εχθρικά εδάφη, χωρίς να γίνουν αντιληπτά, απέναντι στους S-400 είναι ανήμπορα. Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ δώσουν στην Τουρκία τα F-35, θα εφαρμόσουν κυρώσεις στην Άγκυρα λόγω των S-400».