Breaking News

“Πόρτα” της Κύπρου στον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων για ανεφοδιασμό τους

Η Κύπρος απαγόρευσε τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Λεμεσού, όπως μετέδωσε ο «Φιλελεύθερος» σε δημοσίευμά του.

«Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επέτρεψε τον ελλιμενισμό πέντε πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Τα πέντε πλοία είχαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι Λεμεσού στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου και Ρωσίας και την παροχή διευκολύνσεων από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για φρεγάτες και υποστηρικτικά σκάφη τα οποία θα έρχονταν για σκοπούς ανεφοδιασμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Και συνεχίζει: «Το υπουργείο Εξωτερικών με ρηματική διακοίνωση προς τη Ρωσία την ενημέρωνε πως λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία η συμφωνία για παροχή διευκολύνσεων και άδεια ελλιμενισμού δεν μπορεί να ισχύσει». Γεγονός που ανάγκασε τα ρωσικά πλοία να αναζητήσουν άλλο λιμάνι για ανεφοδιασμό.

Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης κινείται στο πνεύμα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για επέκταση των μέτρων κατά της Ρωσίας και εκτός από τον ευρωπαϊκό εθνικό εναέριο χώρο να κλείσουν τα λιμάνια των κρατών μελών.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο για την Κύπρο παρά τη μη παροχή διευκολύνσεων σε πέντε πολεμικά πλοία που θα έρχονταν για ανεφοδιασμό. Το κλείσιμο λιμανιών για πλοία της Ρωσίας θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο.

Στην περίπτωση των πολεμικών πλοίων της Ρωσίας, εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν ενεργούσε αποτρεπτικά, τότε υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να πλέουν δίπλα-δίπλα στην κυπριακή θάλασσα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, του γαλλικού και του αμερικανικού.

Γιατί την ίδια περίοδο βρισκόταν ανοικτά της Λεμεσού το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο ως γνωστό συνοδεύεται από αριθμό άλλων πολεμικών πλοίων.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο Στάλισλαβ Οσάτσι, λέγοντας ότι «Ελπίζουμε η μη αποδοχή των ρωσικών πλοίων να αφορά μόνο αυτό το περιστατικό. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις φιλικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Στο Κυπριακό η θέση μας ήταν πάντοτε θέση αρχής. Αλλά, ταυτόχρονα, παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης με τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Επιφυλασσόμαστε για το μέλλον γενικότερα, όχι μόνο για την Κύπρο».

Πάντως πηγές από τη Λευκωσία, από την άλλη, εκτιμούν πως το μέτρο για απαγόρευση των ελλιμενισμών δεν θα αποτραπεί, αν η ρωσική εισβολή συνεχιστεί.