Σημαντικά Νέα

Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα: Ξεκινούν έρευνες σε 10 περιοχές της Ελλάδας για το μαύρο χρυσό

Σημαντικές θα είναι οι εξελίξεις για τη χώρα μας, αφού στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί το πράσινο φως για την εκκίνηση τουλάχιστον 10 ερευνών εντός του ελληνικού εδάφους για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ποσότητα του «μαύρου χρυσού» που διαθέτει η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μία προοπτική οικονομικής αναβάθμισης σε βάθος χρόνου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, η εστίαση στην έρευνα υδρογονανθράκων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Ελλάδας με την παράλληλη διαφύλαξη των εθνικών δικαιωμάτων με κάθε κόστος.

Είναι γεγονός ότι ακόμη και πριν από λίγα χρόνια η χώρα μας βρισκόταν στην κυριολεξία εν υπνώσει αναφορικά με το ζήτημα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, αφού υπήρχαν εν λειτουργία μονάχα η παλιά εκμετάλλευση του Πρίνου, αναξιοποίητη άδεια εκμετάλλευσης στο ΕΛΠΕ, καθώς και η καναδική CALFRAC στο Θρακικό Πέλαγος.

Σήμερα η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνή χάρτη της πετρελαϊκής δραστηριότητας, εστιάζοντας σε περισσότερες από 10 περιοχές, στις οποίες έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες για την έρευνα και ανακάλυψη πλουτοπαραγωγικών πηγών. Η εθνική εταιρεία πετρελαίων (ΕΛΠΕ) έχει κατορθώσει να προσελκύσει νέες πολυεθνικές εταιρείες-κολοσσούς, όπως είναι η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil, η ισπανική Repsol, η ιταλική Edison, οι οποίες θα συμμετέχουν κοινοπρακτικά στη διερεύνηση του ελληνικού υπεδάφους σε Αιγαίο, Ιόνιο και Ανατολική Μεσόγειο, με την προσδοκία σημαντικών ανακαλύψεων.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η πορεία των ερευνών σήμερα.

Αυτή τη στιγμή τα κοιτάσματα του Πρίνου εξακολουθούν να βρίσκονται σε παραγωγή, όπου ήδη από τις αρχές του έτους τέθηκε σε παραγωγή και το «Πεδίο Ε». Σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται και το από παλαιότερα διαπιστωμένο κοίτασμα του Κατακόλου, ενώ στις αρχές του 2020 τα Ελληνικά Πετρέλαια θα προχωρήσουν στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο. Η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων βρίσκεται και αυτή στη διαδικασία των σεισμικών ερευνών. Ωστόσο, έχουν υπάρξει παραχωρήσεις και έχουν ήδη υπογραφεί και επικυρωθεί συμβάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Άρτα-Πρέβεζα, την Αιτωλοακαρνανία, στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη θάλασσα στο οικόπεδο 2 στο Βόρειο Ιόνιο και στο Θρακικό Πέλαγος, όπου τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία µε την CALFRAC θα αναζητήσουν τρόπους επαναδραστηριοποίησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 4 θαλάσσιες περιοχές, όπου έχουν μονογραφηθεί οι παραχωρήσεις και αναμένεται να κυρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από την ελληνική βουλή. Πρόκειται για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου τα ΕΛ.ΠΕ προσέλκυσαν τους πετρελαϊκούς κολοσσούς ExxonMobil και Total. Ακόμη, το οικόπεδο στο Ιόνιο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Repsol και ΕΛΠΕ, ενώ  το οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, από τον προηγούµενο γύρο παραχωρήσεων, βρίσκεται και αυτό στην τελική φάση.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

04 Μαρ 2019 10.25 πμ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος…

09 Απρ 2019 11.49 πμ

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος…

28 Μαρ 2019 12.58 μμ

Ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος…

02 Μαρ 2019 11.12 πμ

Ο πετρελαϊκός κολοσσός…

03 Απρ 2019 4.16 μμ

Αλλάζουν ραγδαίως τα δεδομένα…

18 Μαρ 2019 12.00 μμ

Ο στρατηγικός σύμβουλος…