Σημαντικά Νέα

«Παραβίαση της εκεχειρίας από ουκρανικά στρατεύματα. Τι συμβαίνει στην Ανατολική Ουκρανία»

Ο εκπρόσωπος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR) ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς, καθώς στις 6 Απριλίου 2019 καταγράφηκαν τουλάχιστον δέκα επιθέσεις από την πλευρά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ουκρανοί άνοιξαν πυρ προς τους οικισμούς Ντοβέτσκι, Καλινόβο, Πρυσίμπ, Νυζνι Λοζόβε, Φρουύνζ και Χορόσε, πυροδοτώντας συνολικά περίπου 160 βόμβες.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) αποτελεί ένα αυτοαποκαλούμενο κράτος, που κηρύχθηκε ανεξάρτητο από την Ουκρανία στις 27 Απριλίου 2014, συνιστώντας ομόσπονδο κομμάτι της Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Νέας Ρωσίας, και επισημοποιήθηκε με δημοψήφισμα στις 11 Μαίου 2014 με τη συντριπτική πλειοψηφία να δηλώνει υπέρ της αυτοδιάθεσης. Η LPR δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ, παρά μόνο από τη Νότια Οσετία, ενώ η Ουκρανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με την γειτονική Λαϊκή Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, η οποία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ουκρανία, αρνούμενη την αναγνώριση της νέας κεντρικής διοίκησης. Ως εκ τούτου, το Κίεβο ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών, ενώ το 2015 υπογράφτηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Μινσκ ύστερα από συνομιλίες που διεξήχθησαν από τους ηγέτες της ομάδας «Normandy», που αποτελούνταν από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τη συμφωνία αυτή, οι μάχες συνεχίζονται στο Ντονμπάς, συντηρώντας μία τεταμένη κατάσταση, καθώς οι δύο πλευρές κατηγορούνται αμφοτέρως ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός.